EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Твоята скучна и моята екзотична сватба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Твоята скучна и моята екзотична сватба

mail17:20 | 15.08.2011прегледи 3130 коментарикоментари 1


Марина Панчева
Скучни еднообразни снимки на фона на още по-скучни паметници и шадравани, мрачни стени на ритуална зала, застаряваща дама с години произнасяща една и съща реч. Ако от самата мисъл за това въздишате тежко, значи вие сте от онези млади и нестандартни хора, търсещи приключения в сватбената церемония.  Сватба с гондола във Венеция или на площад Сан Марко, на снежнобелия плаж на Бали, или на площад в Милано...това не са сцени от романтичен филм, а живот, който всеки може да има срещу скромната сума от няколкостотин евро.
Туристически и сватбени агенции вече предлагат по-нестандартни оферти за сватбени церемонии. Броят на подобни тържества все още е малък, споделя Елена Спирина, управител на агенция за тържества „Party Management”. Българинът е склонен да се ожени в чужбина, но го прави рядко, защото е по-традиционен и трудно възприема новите неща, каза още тя.
Сватба на круиз
Тя е предпочитана от младоженците у нас, тъй като повечето двойки след това прекарат медения си месец на близките острови. Особено популярна дестинация е о. Бали, като е възможно и провеждане на церемония на острова. Круизните сватби в повечето случаи се осъществяват на корабния мостик с участие на капитана и офицерския състав и не повече от 5-6 пасажери. Туристическият пакет включва булчински букет, шампанско, торта, фотограф, както и празнична вечеря. Круизите са с два маршрута - Скандинавия -Хавайски архипелаг, вторият е по Средиземно море, който last minute струва 400 – 450 евро на човек, като в него не е включен сватбеният пакет, който варира от 400-600 евро. Подобна оферта /с включени самолетни билети/ може да достигне 1700-2000 евро, което е равносилно на шумна и суетлива сватба в София.
Най-търсените дестинации според друга агенция Планет турс са Турция и Гърция, но се случва клиенти да пожелаят остров Мавриций или Бора Бора. Стойността на туристическия пакет зависи от дестинацията, периода на пътуване, избора на хотел, продължителността на пътешествието и е строго индивидуален за всяка двойка.
Малка италианска сватба
Най-търсени през летните месеци са „шекспировите” дестинации - Венеция, Верона, както и всеки друг емблематичен град на Италия. Сватбеният пакет за Венеция варира в границата 900-2050 евро на човек, като в него не са включени нощувките и самолетните билети.
Кралско изживяване предлагат древните замъци на Чехия. Средновековна сватба в замък е над 3000 евро, като нощувките и полета са отделно, но съответната агенция гарантира резервация за хотел на достъпните 90 евро за стая.
Нестандартна сватба и в България
Срещу 2000 лева може да се организира сватба на яхта по Черноморието за 30 човека. На кантар са сватба в шумна София, в живописния Балкан и сватба на площад Сан Марко. Равносметката показва, че за еднаква сума е напълно възможно да се осъществят всички предложения. За София най-голямото перо в общата сметка е ресторантът. В такива случаи от агенциите предлагат възможност за изнесена сватба. За куверт от 50 лв. и нощувка за 25 лв. е напълно възможно да се направи уикенд сватба на Банско, като цената, сравнена с тази в София, дори се оказва и по-евтина.
Все още обаче българските младоженци се ориентират повече към туристически услуги, свързани със сватбата си най-вече за организиране на пътешествие след самия ритуал. Вероятно схващанията, че сватбата е повод семейството да бъде заедно и да сподели този момент, е доминиращо.
Законен подпис или ритуал
Трябва да се има предвид, че повечето церемонии зад граница имат символичен характер, те нямат законова стойност. При желание за място на брака да бъде вписано Милано или Париж, е необходимо той да се сключи в българското посолство или консулство, а на островните държави, в които страната ни няма официално представителство, е необходимо бракът да бъде сключен в България, а по време на самата церемония се връчва фиктивен документ.
Историята за „правото на капитана” да сключва официален брак е просто сценарий за филм или книга. В действителност церемонията на капитанския мостик отново е със символичен характер, коментират още от агенциите.

На снимката: Сватбата на британската принцеса Зара Филипс и Майк Тиндал в Абатството Холируд, на двореца Холирудхаус, Единбург, Шотландия. 


 
Коментари
 
mustafa kyazim - 20-08-2011 г. 09:59:33

sup

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046