EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ТВЕЛ достави ядрено гориво за реактор в Будапеща

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТВЕЛ достави ядрено гориво за реактор в Будапеща

mail15:02 | 21.09.2020прегледи 774 коментарикоментари 0


Горивната компанията на „Росатом“ – ТВЕЛ, достави ядрено гориво за базирания в Будапеща изследователски реактор (BRR) в изпълнение на договор с Института за енергийни изследвания към Унгарската академия на науките, подписан през 2019 г. Партидата горивни касети BBP-М2, които са производство на Новосибирския завод за химични концентрати, част от ТВЕЛ, ще осигури ядрено гориво за реактора за следващите няколко години.

Изследователският реактор се използва за научни и практически изследвания в областта на ядрената физика и материалознанието, в това число и за проучвания за развитието на атомната енергетика на Унгария. BRR е основната изследователска инсталация на неутронния център в Будапеща и се използва за изследване на свойствата на реакторните материали, както и на параметрите на ядрения горивен цикъл.

Институтът за енергийни изследвания играе важна роля в поддръжката на експлоатацията на единствената действаща атомна електроцентрала в Унгария - АЕЦ „Пакш“, която осигурява около 50% от цялото производство на електроенергия в страната. Дейността на института обхваща въпроси като радиационното стареене на реакторните материали, обработката на радиоактивните отпадъци, затварянето на ядрения горивен цикъл, физиката на ядрените реактори, изследването на термомеханичните свойства на ядреното гориво.

Изследователският реактор в Будапеща е един от най–старите и мощни в Централна Европа. Построен по съветски проект тип ВВР и въведен в експлоатация през 1959 г., той е модернизиран няколко пъти. През целия период на експлоатация инсталацията работи с гориво руско производство. От 2012 г. активната зона BRR е заредена с гориво с ниско обогатяване. На 1 септември 2020 г. Институтът за енергийни изследвания навърши 70 години.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg