EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ТАСС: АЕЦ "Козлодуй" с ново ядрено гориво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТАСС: АЕЦ "Козлодуй" с ново ядрено гориво

mail14:30 | 05.06.2015прегледи 8627 коментарикоментари 0


Българската агенция за ядрено регулиране започва процедура по лицензирането на руско модернизирано гориво за атомната централа "Козлодуй". Това каза за ТАСС председателят на агенцията Лъчезар Костов по време на международната конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност" , която се провежда във Варна. "В настоящия момент очакваме всички необходими документи от ТВЕЛ /Руската компания за производство на ядрено гориво, конверсия и обогатяване на уран, поделение на "Росатом"/ за новия вид гориво за АЕЦ "Козлодуй". Ще се постараем да завършим процедурата по лицензирането в най-кратки срокове", каза Костов.
По-рано изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов информира българските медии, че между АЕЦ "Козлодуй" и руската държавна компания ТВЕЛ бе подписан договор за доставка на модернизирано ядрено гориво от началото на 2016г. Пред кореспондент на ТАСС регионалният вицепрезидент на компанията "Росатом - Международна мрежа" Вадим Титов отбеляза, че модернизираното гориво се отличава с повишена безопасност и ефективност.
"В този момент новият вид руско ядрено гориво няма конкуренция на международна пазар", отбеляза Титов. Благодарение на преминаването към новия вид гориво АЕЦ "Козлодуй" ежегодно ще икономисва до пет милиона евро, което е около 5% от текущите разходи за закупуване на гориво, изчисляват експерти.
 


Тагове: ТАСС, АЕЦ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg