EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Танцът Турция & Израел започна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Танцът Турция & Израел започна

mail12:41 | 30.12.2015прегледи 2436 коментарикоментари 0


"Хюриет дейли нюз", Толга Танъш

Турция и Израел се помиряват не защото взаимно се харесват, а защото балансът в региона го изисква. Защо Турция и Израел предприемат стъпки за преодоляване на кризата? Каква беше мотивацията? Нека се опитам да обясня.
        Геостратегически промени: Трябва да се върнем отново към 1 март 2013 г. В онзи ден, когато четирима представители на американската администрация кацнаха в Аман, инструктирани от президента Барак Обама да проведат тайни преговори с Иран, историята вече бе поставила Тел Авив и Анкара в една и съща кошница. Стана ясно, че Израел, който смята Иран за най-голямата заплаха за националната сигурност, и Турция, която в исторически план винаги е била в съперничество с Техеран, няма да играят едни срещу други. 
        Затова и при посещението си в Израел същия месец Обама накара израелския премиер Бенямин Нетаняху да се извини на Турция. "Помирете се; започвам ориентирани към Иран действия в региона; ще имате нужда едни от други", каза същия ден Обама. Нарастващото влияние на Иран в региона беше най-важната причина за помирението.
        Сирийската криза: През 2013 г., когато стана ясно, че кризата ще се разгърне заедно с възхода на Иран, двете столици започнаха своя "невидима" връзка. "Турция ни смята за своята забранена любов. Това, което тя иска, е да правим любов, но никой да не разбира за това", ми сподели бивш израелски дипломат през октомври 2013 г. Турция, която искаше върховенството в Сирия да бъде в ръцете на близките до нея сунити, и Израел, разтревожен от присъствието на Иран, който изпрати Хизбула и специалните си сили в Сирия, за да попречи на падането на режима на Асад, започнаха да флиртуват зад кулисите, докато на сцената напрежението изглежда продължаваше.
        Руският ефект: Защо невидимото сътрудничество стана видимо? Ако едната от причините е фактът, че в дневния ред на Турция известно време няма да има избори, то другата е Русия.
        Фактът, че Москва разбърка военния баланс в региона, след като Турция свали руски самолет на 24 ноември, окуражи Анкара и Тел Авив да обявят своето сътрудничество пред света. Обезпокоени от нарушенията на Русия, двете столици най-вероятно са преценили, че това ще изпрати послание на Москва.
        Феридун Синирлиоглу: Едно име от турска страна изигра много важна роля в процеса. Той стои зад най-голямата тайна в Анкара. Синирлиоглу, "най-силният заместник-външен министър в последно време", както го определи един турски дипломат, беше най-големият архитект (на процеса). В най-активните дни на Ахмет Давутоглу като външен министър, турски представител ми сподели, че Синирлиоглу е "човекът, на който премиерът Ердоган се доверява най-много във външното министерство". Помислете си за влиянието му върху външния министър Мевлют Чавушоглу.
        Петрол: Носят се приказки за природен газ, които не схващам. До каква степен резервите на природен газ, които бяха открити преди пет години от Израел в Левиатан, са реализуеми на фона на големите доставки в региона, финансовите проблеми, пред които е изправена Нобъл енерджи - компанията, която държи правата над резервите, правните спорове в Израел, въздействието на най-новите находки на Египет и т.н.
        Въпросът се отнася до петрол. Израел е купувачът на петрола, който Турция пренася от Северен Ирак, заобикаляйки администрацията на Багдад.
        Вашингтон: Фактът, че Турция желае да поддържа близост с израелското лоби (в САЩ), ускори помирението. /Превод: БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048