EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Талин с безплатен градски транспорт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Талин с безплатен градски транспорт

mail17:00 | 21.01.2013прегледи 483 коментарикоментари 0


Благодарение на въведения безплатен градски транспорт в естонската столица Талин от първи януари досега 15 процента по-малко автомобили се движат по пътищата на града спрямо предходните два месеца, сочат първоначални проучвания, цитирани от ДПА.
От началото на годината всички регистрирани жители на Талин могат да ползват безплатно градския транспорт. Те имат нужда само от чип карта, с която да се идентифицират в автобусите или трамваите. Има известно забавяне в доставката на чипове и досега малко по-малко от половината жители на града имат нужната им карта. Туристите не могат да ползват такава карта и трябва да си купуват билети. Цената на предприетата мярка предизвика критики. Градът, който наброява 420 000 души, ще губи около 12 милиона евро (16 милиона долара) годишно от продажбата на билети, а ще има нужда от средства, за да се модернизират автобусите и трамваите. Градските власти се надяват на допълнителни приходи от данъците на хора, които преди не са били регистрирани като жители на града. Пътната мрежа на Талин бе драстично ремонтирана. Буквално за една нощ пътните ленти за автомобили на няколко централни улици се превърнаха в бус ленти. Системата на светофарите бе променена в полза на автобусите и трамваите, което предизвика оплаквания от шофьорите на коли.

Инициативата обаче цели да се намалят задръстванията и замърсяването, както и да се повиши мобилността на бедните семейства. Над 75 процента от жителите на града подкрепиха
мярката на референдум през пролетта на 2012 година. Съседите на Естония с интерес следят как се развива ситуацията с трафика в Талин. Хелзинки, Рига и Вилнюс обмислят подобни модели на безплатен градски транспорт, ако естонският опит се окаже успешен.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg