EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тайно наддаване между фирми за обществени поръчки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тайно наддаване между фирми за обществени поръчки

mail15:14 | 24.02.2010прегледи 1135 коментарикоментари 0


 
Ралица Русинова
Новото правителство да премахне порочните практики, свързани с корупционното изразходване на средства от европейски програми за информационни технологии /ИТ/, искат  браншовите организации.
 „Сключихме меморандум с ГЕРБ на 30.06.2009 г., в който бяха посочени определени приоритети по отношение на ускореното навлизане на информационни и комуникационни технологии /ИКТ/ във всички сфери на обществения живот. Но за съжаление порочните практики по ОП Административен капацитет /ОПАК/. продължават”, каза Теодор Захов, председател на Българска асоциация по информационни технологии /БАИТ/. Според него, недъзите са същите, както и при предишното правителство. „Сигнализирали сме за серия от констатирани нарушения по обявени процедури по ОПАК. Към днешна дата за съжаление не е имало никаква реакция или обяснение за нарушенията”, допълни Захов.
ИТ браншът обобщи най-често констатираните нарушения в подготовката и провеждането на процедурите за проектите, които се финасират от ОПАК и чийто бенефициенти са общините.
Според специалистите, голямата част от проектите за внедряване на системи за интегрирано административно обслужване на общините са написани „почти под индиго”. В тях са включени едни и същи изисквания към кандидатите и техническото задание. Оказва се, че тези изисквания са ориентирани към няколко фирми. По този начин предварително се определя кръга от изпълнители. „Елиминират се фирми още в самото начало, без да им се дава шанс за по-нататъшно участие. Например има изискване за ИТ фирмите да имат юридически опит. Защо?”, попита председателят на БАИТ Теодор Захов.
Преките договаряния между общините и избраните от тях фирми-изпълнители са откровена форма на корупция, твърдят от ИТ асоциацията. Последващ контрол за ефективност на вече усвоените пари не се упражнява изобщо, което позволява на общините и изпълнителите на проектите да усвояват пари, без да се интересуват от крайния резултат и ефективността на тези проекти.
 „В момента на територията на Европа се води „битка”, в която всяка държава се опитва да направи най-доброто, за да завземе повече пазари. В този смисъл, как ние ще бъдем конкурентноспособни, като харчим неправилно, макар и малко достъпните средства по оперативните програми”, каза  Петър Статев – председател на ИКТ Клъстер. По думите му, високите технологии са единствената перспектива страната ни да стане конкурентноспособна.
 „Всъщност, ядрото, което създава проблеми, е написването на задания. Имаме желание да излъчим представители, които по никакъв начин няма да взимат решения за кандидатите, но ще участват активно и професионално в изготвянето на изисквания към кандидатите и заданието така, че те да не съдържат елиминационни критерии.
„Законът за обществени поръчки /ЗОП/ съществува от 1999 г. От тогава насам той се променя в посока узаконяване на далаверщината”, заяви Йордан Кисьов, член на УС на БАИТ. Според него няма никакъв контрол, а Агенцията за обществени поръчки е създадена чисто по български, тя гледа „умно” и само „отчита дейност”. По думите му  ЗОП позволявал преди десет години „елементарна” корупция. Сега обаче, нещата са по-развити – обещава се на по-голям брой фирми, че ще спечелят. Това  води то тайно наддаване, кой ще даде повече, за да спечели. 
Според ИТ браншът е необходимо прекратяване на обявените процедури и спиране обявяването на нови по ОПАК, както и детайлно преразглеждане на проектите, носители на нарушения, както и бързо приемане на промени в ЗОП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg