EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тайни преговори за елиминиране на $ при петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тайни преговори за елиминиране на $ при петрола

mail13:57 | 06.10.2009прегледи 489 коментарикоментари 0



Страните от Арабския залив водят секретни преговори за замяната на долара като валута при търговия на петрола. Това съобщи днес Reuters, позовавайки се на британският вестник The Independent. Арабските страни водят разговори с Русия, Китай, Япония и Франция, като искат да заменят американския долар с кошница от валути при търговията на петрол.
Според материала, публикуван в The Independent кошницата от валути ще се състои от японската йена, китайския юан, еврото, злато и нова валута, която се планира да се въведе в страните Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт и Катар.
Според аналитици да заместиш долара като валута, на която се въвеждат поръчките при търговия с петрола е относително лесно, но да замениш изцяло долара ще изисква големи усилия.
Според анализатори обаче надали ще има конкретни действия в тази насока, защото дори когато доларът е слаб, това не означава, че стоките са подценени.
Подмяната на долара при търговията с черното злато дава възможност на петролните производители и потребители да диверсифицират резервите си и те да не са само в долари, освен това големите страни ще могат да извършват сделки без да е нужно преди това да обменят валута.
Основната пречка обаче при подобна подмяна на валути е минималното използване на валутите от арабския залив и на китайската йена при обмен.
Според британското издание вече е проведена тайна среща на финансовите министри на Русия, Китай, Япония и Бразилия. Те са обсъждали схема за това цената на петрола да не се формира вече от американския долар. В схемата е въвлечена и Франция. Макар да е ясно, че е имало такава тайна среща, то детайлите от нея не са известни, съобщава Reuters.
Според анализатори това е доказателство, че не само централните банки в Азия се стремят да се отдалечат от американския долар. Така например преди няколко години Иран започна да дава своите поръчки за петрол предимно в евро, но действителната цена на черното злато все още е в долари.
В случващото се прозира борбата за надмощие между Америка и Китай над Средния Изток заради енергийните интереси. Робърт Зелик, президентът на Световната банка, заяви тази седмица на среща на МВФ в Истанбул, че основното наследство на текущата криза ще е промяна на съотношенията на  икономическите сили.


Тагове: petrol, dollar
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg