EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тази седмица се решава бъдещето на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тази седмица се решава бъдещето на ЕС

mail09:50 | 19.07.2011прегледи 595 коментарикоментари 0


За ЕС и еврозоната започна решаваща седмица, отбелязва в анализ ИТАР-ТАСС. През следващите четири денонощия ръководителите на ЕС и водещите страни от еврозоната трябва да разработят и приемат нова програма за преодоляване на тежката криза на пазара на държавни облигации на страните от валутния съюз.
Задълбочаването и разширяването на кризата се дължи на факта, че според пазарите ръководството на ЕС изостава от развитието на събитията и вече е загубило контрола над тях. В резултат ЕС се оказва неспособен бързо да разработи и приеме втора стабилизираща програма за Гърция, която отново е на границата на фалита. "В еврозоната възникнаха принципни противоречия между страните със значително положително салдо по външната търговия - Германия, Холандия, скандинавските страни - и тези, чиито икономики намалиха конкурентоспособността си заради неправилна финансова и данъчна политика - Гърция, Португалия, Ирландия",  посочва експерт от лондонското Сити пред ИТАР-ТАСС."Сега въпросът е крайно опростен - богатите страни от валутния съюз трябва да субсидират периферните държави, които се оказаха на ръба на фалита, чрез финансови трансфери или последните ще бъдат принудени да обявят дефолт и да се откажат от всички свои задължения, които пречат на икономиките им да възстановят силите си. Двете решения са много сложни, тъй като от тях зависи бъдещото съществуване на ЕС, както и интеграционният модел, който ще бъде водещ в Съюза", заключава експертът.
Пазарите обаче не могат да чакат и през последните дни стигнаха до извода, че ЕС не е способен бързо да намери начин за преодоляване на сегашната криза на пазара на суверенни ценни книжа. Поради тази причина миналата седмица лихвите по  10-годишните облигации на Италия се повишиха до 6 процента. Според експерти при нарастване на показателя до 7 процента страната няма да може да привлича от световния финансов пазар кредити при приемливи условия и ще бъде принудена да потърси помощ от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).Миналата седмица се появиха първите сигнали, че в кризата може да бъде въвлечена и Франция, тъй като цената на застраховките по френските държавни облигации нарасна.През идните дни пред ръководството на ЕС стои стратегическата задача да спре разпространяването на кризата на пазара на държавни облигации на европейските страни, отбелязват високопоставени източници в Европейската комисия. Според експерти това може да бъде постигнато чрез приемането на нова и убедителна програма за финансова подкрепа на Гърция, а също и за Португалия и Ирландия. В същото време трябва и да бъдат дадени гаранции за защитата на всяка друга страна от еврозоната, коятоможе да изпадне в кризисно положение. За пазарите такава гаранция може да бъде емитирането на единни суверенни облигации на еврозоната или създаване на
система за финансови трансфери от богатите към бедните страни и региони. Единствено подобни мерки биха могли да убедят пазарите, че ръководителите на ЕС осъзнават в пълна степен опасността на сегашното положение и имат готовност да вземат енергични мерки. Алтернатива на този подход е разпадането на еврозоната в сегашния й вид и изключване от валутния съюз на най-слабите във финансово отношение страни членки.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037