EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Таван на банковите такси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Таван на банковите такси

mail11:31 | 10.05.2018прегледи 3934 коментарикоментари 1


От 1 август 2018 г. таксите, събирани от банките за 32 основни операции по платежни сметки, може да намалеят. От същата дата плащанията по банкомат с дебитна карта стават безплатни.

БНБ обяви средни такси по тези услуги. Така централната банка препоръчва на всички трезори, за да останат конкурентни на пазара, да предлагат съответната операция срещу такса, чийто размер трябва едновременно да отговаря на две условия: да бъде под обявения среден размер и да не струва повече от най-ниската сума по други услуги, които същата банка предлага. Правилото е записано в Закона за платежните услуги и платежните системи и в наредба за таксите на БНБ.

Идеята на закона е, че всеки клиент може да сравнява таксите, обявявани от централната банка и да избере тази банка, която предлага най-ниски цени за съответната услуга.

Размерът на таксите няма да зависи от броя на операциите, които се извършват.

Задължението на банките да предлагат 32 основни операции, сред които откриване, закриване и обслужване на разплащателна сметка, трябва да гарантира на всеки потребител достъп до сметките и парите му.

Според Закона за платежните услуги и платежните системи, който вече е в сила, ако една година повече от 10 банки предлагат услуга без такса, от следващата година и тя ще бъде обявена от централната банка като безплатна.

От данните на централната банка става ясно, че засега плащането с дебитна карта през ПОС терминал става безплатно, независимо от това кой е издател на картата и чие е ПОС устройството. (Колко е средната такса в момента за често използвани услуги - виж инфографиката.)

Средната такса, събирана от банките за 2017 г. за откриване на разплащателна сметка в офис на банката,е 1,79 лв., а ако включва и издаване на дебитна карта - 1,32 лв. Ценоразписът на банките в момента показва, че обслужването на разплащателна сметка в офис струва 2,27 лв. на месец и малко по-евтино - 2,02 лв., ако към сметката има и дебитна карта.

За закриване на разплащателна сметка в банков офис се искат средно 3,20 лв., при условие че между откриването и закриването на сметката са минали поне 6 месеца.

Внасянето на пари по разплащателна сметка в офис на банката до 4161 лв. също е без такса.

Тегленето на пари в брой на каса в офис на банката до 1000 лв. струва 1,02 лв. Горницата над тази сума се таксува с 0,2% от сумата, но не по-малко от 1,40 лв.

Преводи към бюджетни сметки, ако те са в същата банка,се таксуват с 1,05 лв. Ако обаче нареждането е чрез онлайн банкиране, таксата пада до 0,46 лв.


 
Коментари
 
Лили - 18-05-2018 г. 10:49:35

А защо не направят нещо по въпроса с финансовите измамници и фирми, които работят без лиценз като Б.М. Инвестмънтс?? До колкото знам това се наказва със затвор...

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg