EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Сърбия & Македония затегнаха граничния контрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия & Македония затегнаха граничния контрол

mail10:56 | 19.11.2015прегледи 1783 коментарикоментари 0


Сърбия и Македония вече пропускат през границите си само имигранти с документи, доказващи произхода им от Сирия, Ирак и Афганистан, съобщи Ройтерс, като цитира Върховния комисариат за бежанците. Първа ограничения е въвела Сърбия на границата си с Македония вчера вечерта. Македонските власти са сторили същото на границата си с Гърция в 3.00 часа тази нощ, оставяйки стотина души в ничията земя.

Европа трябва да се откаже от културата на „добре дошли” и да се върне към корените си. Това заяви на брифинг в София вътрешният министър на Австрия Йохана Микл-Лайтнер, предаде БГНЕС. „Поставихме си обща цел да намалим и смекчим миграционния натиск в Югоизточна и Източна Европа. Осъзнаваме, че Европа не може сама да реши този миграционен проблем. Европа не може да приеме всички бежанци. Европа трябва да се откаже от културата на „добре дошли” и да се върне към корените си”, категоричен бе австрийският вътрешен министър.

Според Лайтнер има нужда от обща отговорност и за регулирани процеси за приемане на бежанците, като регистрация и настаняване. „Трябва да гарантираме сигурност, да се борим срещу каналджиите по-интензивно и да дадем отпор на екстремизма. Важно е да се направи разлика от хора, които се нуждаят от закрила и такива, които не се, и да се прилагат мерки срещу едните и другите. Ако успеем да осъществим съвместни мерки, ще може да намалим миграционния натиск и да пресечем нелегалното прекарване на хората през граница”, категорична бе Лайтнер.

Европейската комисия ще направи преглед на системата на функциониране на Шенгенското пространство, по-специално в областта на обмена на информация между полицейските, имиграционните и граничните структури на общността, за да се гарантира стриктното прилагане на ограниченията за влизане в ЕС. Това заяви европейският комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданство Димитрис Аврамопулос, цитиран от ТАСС. "Европейската комисия ще проведе реформа в Шенген в сферата за обмен на информация, за да се гарантира прилагането на забраната за влизане в ЕС, включително в случай на експулсиране от територията на Общността, или да се откаже предоставянето на убежище” каза той.

Конфликтът в Сирия продължава повече от 4 години, без да се вижда краят му. Милиони сирийци са напуснали страната си като бежанци и са в крайна нужда от помощ. Макар че голяма част от тях са в съседни страни в региона, стотици хиляди си проправят път към Европа в тежки условия и с риск за живота си, а европейските страни се борят да овладеят ситуацията.

Разгледайте инфографиката на Европейския парламент с последните данни за кризата със сирийските бежанци в Европа.

zoom_sss


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886