EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбите дължат по- малко от съседите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбите дължат по- малко от съседите си

mail14:20 | 26.11.2010прегледи 423 коментарикоментари 0


Гражданите на Сърбия са по-малко задлъжнели от тези в съседните държави, но продължават да имат проблеми с изплащането на дълговете си, съобщава белградският вестник "Вечерне новости". Средно всеки работещ в Сърбия дължи към 2200 евро, пише изданието.
Гражданите на Сърбия имат пет милиарда дълг към банките и спадат към по-малко задлъжнелите, но през последните години интензивно взимат заеми, посочва изданието.
Всеки жител на Сърбия дължи около 650 евро, а всеки работещ - около 2200 евро. Това, както посочват икономистите, не е много, но тревожен е фактът, че все повече граждани имат проблеми с изплащането на взетите от тях заеми.
В момента най-задлъжняли са хърватите и гърците и те, въпреки кризата, продължават да взимат заеми. Всеки гражданин на Хърватия дължи около 4000 евро, а всеки работещ в тази страна дължи по 10 000 евро. В Гърция дългът към банки на жител е нараснал на 8100 евро, а на работещ - на 14 хиляди евро.
Най-голям ръст на кредитите имат Македония, Черна гора и Румъния.
Най-голям дял в задлъжнялостта имат жилищните кредити и кредитите за рефинансиране, пише "Вечерне новости". Страните с най-голямо увеличаване на заемите имат и най-големи проблеми с нередовното им изплащане.
Гражданите на Сърбия не могат да задлъжняват повече, не защото не искат, а защото имат ниски доходи, а правилата са такива, че поставят граници, казва икономистът Горан Николич.
Рестриктивната политика на Народната банка на Сърбия ограничава заемите на 30 до 50 процента от заплатата, в зависимост от вида на заема и валутата, посочва той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg