EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съкращения в Гърция по германска рецепта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съкращения в Гърция по германска рецепта

mail11:15 | 18.11.2010прегледи 680 коментарикоментари 0


"Ураган от съкращения по германска рецепта", под това заглавие в. "Вима" алармира за задаващите се нови допълнителни икономии в бюджета за следващата година, който днес влиза в парламента и предвижда орязване до 40 на сто на надбавките към заплатите в държавния сектор, както и уволнения на служители с временни договори.
След ревизирането на ръста на дефицита и на дълга за 2010 г. от Едвропейската статистическа служба и след силния натиск на партньорите, придържащи се към курса на германския канцлер Ангела Меркел, Съветът на министрите на финансите и икономиката от еврозоната реши, че Гърция трябва да вземе необходимите мерки, за да се върне през 2011 г. към целите, залегнали в меморандума, подписан от нея с ЕС и МВФ, коментира в. "Вима".
Изданието цитира публикация на "Файненшъл таймс", в която се казва, че когато премиерът Папандреу тази седмица е изразил гнева си към Германия, че тласка еврозоната към пропастта на нова дългова криза, той публично е казал това, което други висши европейски представители и дипломати са говорили седмици преди това на разговори на четири очи.
Допълнителните мерки за икономии на гръцкото правителство, които се очаква да влязат в бюджет 2011 са за близо 4 млрд. евро. В. "Етнос" пише, че правителството днес трябва да одобри тези допълнителни рестриктивни мерки и че те ще засегнат доходите, разходите за министерства и Данък добавена стойност, като на този фон премиерът Папандреу щял отново да отправи призив за ускоряване на реформите.
Вестникът смята, че на риск са изложени не само заплатите в държавния, но и заплатите в частния сектор, и че от догодина ще има също орязване на пенсиите и нови промени в осигурителната система на страната.
"Катимерини" алармира, че съкращенията ще доведат и до скок на цените на билетите.
Правителството уверява, че няма да реже заплати и пенсии и че няма да налага други данъци, изказвайки надежда, че допълнителната бюджетна хармонизация след преразгледаните нагоре от Евростат статистически данни за дефицита ще бъде финализирана през 2011 г. и че тогава дефицитът трябва да бъде намален от 22 млрд. евро на 17 млрд. евро.
Поради факта, че меморандумът, подписан с ЕС и МВФ, вече предвижда мерки за намаляване на дефицита в размер на 9,15 млрд. евро, за това в новия бюджет за 2011 г. се очаква да има допълнителни мерки за икономии на стойност 3,5 - 4 млрд. евро, отбелязват правителствени източници, цитирани от вестника.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161