EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съкратен добив на петрол още 3 месеца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съкратен добив на петрол още 3 месеца

mail11:35 | 06.03.2024прегледи 347 коментарикоментари 0


Няколко страни от организацията ОПЕК плюс обявиха, че удължават с още три месеца съкращаването на добива на петрол, за да стимулират пазара, предадоха световните агенции.

Рияд и Москва, които са стълбове на алианса на страните -  износителки на петрол, обявиха, че заедно с други членове удължават до средата на годината доброволните съкращения, за да подкрепят пазарните курсове, подкопани от икономическата несигурност.

Саудитска Арабия ще продължи да съкращава обема на добива с 1 милиона барела петрол на ден до юни. Русия също удължава съкращенията с 471 000 барела петрол на ден.

И двата случая тези мерки се добавят към съкращаването от  500 000 барела на ден, обявено през април миналата година, и продължаващо до края на настоящата година, посочва Франс прес.

Рияд разчита на високата цена на петрола, за да финансира големия си проект за икономическа диверсификация, целящ да изведе страната от зависимостта й от износа на суров петрол. 

За Москва, на която са наложени западни санкции, високата цена на петрола е от съществено значение, за да финансира военната си офанзива в Украйна. Русия освен това преориентира износа си към Китай и Индия. Ирак, Обединените арабски емирства, Казахстан и Кувейт също последват примера. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg