EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Създадоха шведско-българска търговска камара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Създадоха шведско-българска търговска камара

mail12:32 | 18.01.2019прегледи 609 коментарикоментари 0


На официално събитие беше даден старт на шведско-българска търговска камара „SweCham Bulgaria”. В редиците на новосъздадената организация влизат едни от най-големите инвеститори на българския пазар. Основна цел на SweCham Bulgaria е развитието на бизнес отношенията между двете страни и спомагане за ползотворното им сътрудничество.

Стремежът на организацията е да се затвърдят и подобрят икономическите отношения между двете държави. SweCham Bulgaria ще бъде отворена организация както за бизнес организации и за шведски граждани, които работят, учат и живеят в България, така и за всички, които обичат или са свързани със Швеция по една или друга причина, „SweCham Bulgaria” ще бъде гласът на шведският бизнес и шведските инвестиции в България“ сподели председателят на новата организация е Стефан Бенгтссон.

„Швеция е една от страните с висок инвестиционен потенциал, направили значителни инвестиции в света. Обемът на инвестициите и в България за последните две години е значително нараснал, но все още не отговаря на реалните възможности“. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова.

Зам.-министър Иванова съобщи, че за миналата година до м. октомври стокообменът между България и Швеция реализира ръст от 11.3 % на стойност 342 970 млн. евро. „Уверени сме, че положителната тенденция към нарастване на двустранната търговия между двете страни ще се запази и занапред“, допълни още зам.-министърът.

По време на събитието зам.-министър Иванова припомни за предимствата, които страна ни предлага – политическа, макроикономическа и финансова стабилност, квалифицирана работна ръка, най-ниски оперативни разходи за бизнес в Европа. Плюс е и все по-усъвършенстващата се комуникационна и транспортна инфраструктура.

Тя подчерта, че екипът в Министерството на икономиката работи за още по-широко представяне на България като атрактивна инвестиционна дестинация за шведските капитали, тъй като страната ни е все още слабо позната сред Швеция и останалите северни страни. “Готови сме да подкрепим нови делови начинания, които ще разширят  присъствието на шведския бизнес в България“, заключи зам.-министър Иванова.

Посланикът на Кралство Швеция за България – Луиз Бергхолм пожела “Много добър старт на новата година” и добави, че е горда със силното присъствие на шведските компании в България.

Специални гости на събитието бяха представители на шведската държавна организация „Business Sweden”, които направиха кратък преглед на шведско-българските отношения и инвестиции днес.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg