EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Създадени са брикети от банани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Създадени са брикети от банани

mail14:10 | 19.05.2009прегледи 1381 коментарикоментари 0


Открит е нов метод за производство на възобновяемо био-гориво от банани, съобщава руското издание РБК.recycle1

Учени от университета на Нотингам смятат, че обелките и листата на банани могат да се направят брикети за отопление или за кухненския печки. От един тон банани остават почти 10 тона отпадъци: обелки, листа и стебла. Точно те могат да се използват за гориво, счита аспирантът от университета Джоел Чейни.

След завръщането си от Руанда, в лаборатория той е създал технология за превръщането на отпадъците в гориво. Банановите обелки и листа се смесват със стърготини и се пресоват в брикети, които се изсушават на слънце в продължение на две седмици и са готови за изгаряне. Ръчната им подготовка не изисква големи инвестиции. Професорът от инженерния факултет Майк Клифърд определя проекта за удачен.

В страни като Руанда, Танзания и Бурунди над 80% от енергийните нужди се осигуряват за сметка на горене на дърва, това води до промени на климата. Британските учени смятат, че техният проект може да е една от стъпките, която да помогне на жителите на бедните страни да се спасят от бедността и са готови да споделят идеята си безплатно.  

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg