EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Създават инвестиционен съвет в земеделието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Създават инвестиционен съвет в земеделието

mail15:40 | 26.07.2011прегледи 473 коментарикоментари 0


Данаил Алеков

Ще бъде създаден специален инвестиционен съвет към Министерството на земеделието и храните, който да осъществява връзка с големите инвеститори в селското стопанство, съобщи Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието на конференция днес. Той не даде повече подробности за съвета, както и дали той работи или е в проект на структуриране. Димитров бе провокиран от председателя на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев за пречките, които създава администрацията пред бъдещите инвеститори в земеделието. „Поемам ангажимент всяко едно инвестиционно намерение да бъде оповестено публично”, каза още зам.-министърът. Отново беше поставен въпросът за пустеещите земи, като д-р Тренчев предложи да бъде облаган всеки декар необработваема земя – това ще накара собствениците да обработват земята или да я продадат или дадат под аренда. В същото време ще се улесни така сложния процес по окрупняване на земеделските площи. Председателят на КНСБ Пламен Димитров пък съобщи, че има предложение за отдаване на 1 млн. дка държавни земи под аренда, които са със статут на пустеещи.
Проф. Лалко Дулевски, председател на Икономически и социален съвет (ИСС), обяви позицията на ИСС в резолюцията за Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС след 2013 г. Той посочи, че в резолюцията е потърсен консенсус сред основните граждански организации, представени в ИСС, по основни приоритети, които евентуално могат да бъдат база за обединяване на националните усилия, националните интереси в бъдещия цикъл на решения, които Европа трябва да вземе по бъдещето на ОСП. Дулевски заяви, че България има нужда от единна, постигната на базата на национален консенсус, позиция в Брюксел за реформата на ОСП след 2013 г. „Селскостопанската политика трябва да води към сближаване”, завърши професорът.
Меглена Плугчиева засегна темата за липсата на кадри в земеделието. „Средният кадър в земеделието изчезна, а без тях няма как да бъдем конкурентноспособни”, каза бившия вицепремиер. Според д-р Тренчев, при това положение е естествено да има отлив на младите от земеделието. „За да се запази заетостта, трябва да има мотивация”, каза лидера на синдикатите и призова за по-малко намеса на политиката в земеделския сектор.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165