EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Създава се Централизиран е-портал за медиация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Създава се Централизиран е-портал за медиация

mail16:05 | 27.11.2018прегледи 653 коментарикоментари 0


Създаването на Централизиран електронен портал за медиация, предвижда Министерство на правосъдието, обяви Милена Първанова - Директор на Дирекция „Международна правна закрила на детето и международни осиновявания“. Това стана ясно на пресконференция днес за представяне на проект: „Насърчаване използването на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове“. Той е на стойност малко над 405 хиляди лева и се изпълнява по Оперативна програма „Добро управление“ с финансовата помощ на Европейския социален фонд.

Към момента в Министерство на правосъдието се поддържа Единен регистър на медиаторите, но в него липсва информация относно конкретните компетентности на медиаторите, дейността им, решените чрез средствата на медиацията спорове, информация за разходите, които страните биха заплатили при решаване на спора им чрез средствата на медиацията, обясни Първанова.

Основната цел на проекта по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е намаляването на натовареността на магистратите чрез промяна на нормативната уредба и използване на алтернативни форми за разрешаване на спорове. Очаква се увеличаване на броя на извънсъдебно решените спорове чрез медиация, което ще доведе до намаляване на броя на заведените съдебни дела и съответно ще облекчи работата на съдилищата.

В първия етап от проекта ще бъде направен задълбочен анализ на текущото състояние и добрите практики в областта на медиацията. На базата на направените изводи ще се разработи Централизиран електронен портал за медиация, който ще предоставя както онлайн медиация, така и онлайн комуникация - аудио и видео, групови чатове и форуми, където да се обменя информация между различни групи от граждани с различни гледни точки и по различни теми на свободно избираеми езици. Той ще бъде с безплатен публичен достъп за граждани, страни, медиатори, обучителни организации и правоимащи органи, като същевременно ще дава възможност за регистрация при необходимост и желание за решаване на спор чрез медиация, стана ясно още на пресконференцията.

На събитието присъства и директорът на дирекция „Правна“ в администрацията на Висшия съдебен съвет – Николай Найденов. Той обясни, че е предвидено да бъдат създадени и пет центъра за медиация, които ще предоставят възможност за срещи между граждани и медиатори както за консултации, така и за реално провеждане на медиация. Местата им ще бъдат определени от ВСС, който в качеството си на партньор по проекта  ще организира, координира и наблюдава реализацията им. Изпълнението на заложените дейности се очаква да допринесат за цялостното подобряване на работата на съдебната система в България.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg