EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Създава се британска държавна банка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Създава се британска държавна банка

mail06:35 | 02.03.2021прегледи 1164 коментарикоментари 0


Британският финансов министър Риши Сунак ще обяви в сряда, по повод представянето на бюджета, създаването на държавна банка, която ще финансира многомилиардни инфраструктурни проекти в подкрепа на потиснатата от пандемията икономика, съобщи днес неговият офис, цитиран от Франс прес.

Тази банка, която ще бъде открита през пролетта, първоначално ще бъде захранена 12 милиарда лири капитал, към който ще бъдат добавени 10 милиарда лири заеми, гарантирани от държавата, предаде БТА. 

Това ще даде възможност за над 40 милиарда лири инвестиции в инфраструктура, например транспорт или възобновяема енергия, "която ще даде тласък на икономиката", като същевременно ще помогне на Великобритания да постигне целта си въглеродна неутралност, посочва министърът в комюнике.

"Подкрепяме тази банка с необходимото финансиране за изграждане на инфраструктура, достойна за 21-и век, и за създаване на работни места", подчертава Сунак.

Бюджетът, който се очаква да бъде представен на 3 март и да съпътства възстановяването на британската икономика, ще бъде първият след ефективното излизане на страната от единния пазар и Европейския митнически съюз.

С над 122 000 смъртни случая, Великобритания е сред най-тежко засегнатите от коронавиурса страни в света, посочва АФП.

Брутният й вътрешен продукт се сви с рекорден темп от 9,9 процента през 2020 година заради шока от здравната криза, която парализира цели сектори в продължение на месеци. Предвижда се новият локдаун, в сила от началото на януари, постепенно да бъде отменен между март и края на юни.

През юни миналата година премиерът консерватор Борис Джонсън заяви, че иска да черпи вдъхновение от "Новия курс" на американския президент Франклин Д. Рузвелт за съживяване на икономиката, като инвестира мащабно в инфраструктура, припомня АФП.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 865