EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Съдът срещу винетна такса в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съдът срещу винетна такса в Германия

mail07:04 | 26.06.2019прегледи 535 коментарикоментари 0


На 18 юни Съдът на ЕС се произнесе, че таксата за германска винетка за леки автомобили с чужда регистрация противоречи на правото на Съюза.

Казусът

Австрия предяви иск срещу Германия във връзка с въведена от нея през 2015 г. правна уредба за събиране на такса за ползване от леките автомобили на федералните пътища. Всеки собственик на регистрирано в Германия превозно средство следва да заплаща таксата под формата на годишна винетка с максимален размер от 130 евро. Регистрираните в чужбина превозни средства заплащат таксата само при ползване на автомагистралите. Въведени са винетки за десет дни (между 2,50 и 25 евро), два месеца (между 7 и 50 евро) или една година (не повече от 130 евро).

Къде е проблемът?

Германия предвиди, че след събирането на таксата собствениците на регистрирани в Германия превозни средства ще се ползват от освобождаване от данъка върху моторните превозни средства в размер, който е най-малкото равен на таксата, която е трябвало да заплатят. Не така стои обаче въпросът с регистрираните в чужбина превозни средства, които ползват германските автомагистрали. След анализ Съдът установява, че таксата, съчетана с освобождаване от данъка върху моторните превозни средства, от което се ползват собствениците на регистрирани в Германия превозни средства, представлява непряка дискриминация на основание гражданство и нарушение на свободното движение на стоки и услуги. Съдът констатира, че освобождаването от данъка върху МПС в полза на собствениците на регистрирани в Германия превозни средства води до пълно компенсиране на платената от тях такса, така че икономическата й тежест се носи на практика само от собствениците и водачите на превозни средства, регистрирани в други държави членки.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4068