EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Съдът реши за "Лютеница Първомай"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съдът реши за "Лютеница Първомай"

mail10:45 | 12.03.2019прегледи 731 коментарикоментари 0


Булконс Първомай“ ООД осъди „Консервинвест“ ООД за ползването на търговски марки с географско указание „Лютеница Първомай“. Решението е на първа инстанция на Софийския апелативен съд от 28 февруари 2019 г. Съдът постанови, че само „Булконс Първомай“ може да използва наименованието „Лютеница Първомай“, което е регистрирано като географско указание с рег. Номер 212-01/03.07.2013 в Патентното ведомство на Република България. Дружеството „Консервинвест“ трябва да преустанови използването на марките „Първомайска лютеница“, в това число „Първомайска лютеница, Домашна едросмляна“ и „Пърмайска лютеница Ръченица“, които са идентични на продукта „Лютеница Първомай“ на „Булконс Първомай“ ООД. Съдът постановява изземване и унищожаване на стоките, предмет на нарушението, разходите за което да бъдат заплатени от „Консервинвест“. Освен това да заплати на „Булконс Първомай“ ООД обезщетение за претърпените имуществени вреди и пропуснати ползи в размер на 636 284,16 лв. по цени на дребно. Също така и разноските по делото.

„Булконс Първомай“ ООД подаде миналата година пред Министерство на земеделието, храните и горите заявление за вписване на „Лютеница Първомай“ като географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. „Лютеница Първомай” е един от най-традиционните за страната продукти, произвеждани в промишлени условия. Той се отличава от другите индустриално произвеждани лютеници с традиционния метод на производство характеризиращ се с това, че пресни домати и чушки отгледани в Горно-тракийската низина се пасират до пюрета с концентрация не повече от 12%, които впоследствие се сгъстяват до желаната за продукта гъстота чрез изваряване.

„Булконс Първомай“ ООД е единственият производител на лютеница в страната по тази традиционна технология. Влаганите в „Лютеница Първомай” домати и чушки са от изключителна важност за нейната репутация. През годините гр. Първомай и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и пипер. Именно влагането на български  първокачествени материали, заедно с традиционния метод, е от съществено значение за качествата и известността на местната лютеница. Традиционният метод на производство, започващ от сортирането и влагането на изходните продукти до тяхното опаковане в готов за продажба вид включва редица процеси, целящи да запазят естествените вкусови характеристики на основните суровини.

„Лютеница Първомай“ се произвежда в град Първомай по традиционна технология от 1939 г. През годините градът и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и чушки – основни суровини при производството на лютеница. Характерното за географския район е, че използвайки местни продукти (домати и чушки) и преработвайки ги по традиционния метод за производство на лютеница - чрез изваряване, включително в домашни условия е постигнато масово производство на един от най-традиционните български продукти, наложен през десетилетия в страната и в чужбина и познат с характерния си вкус. Именно влагането на първокачествени материали и традиционния метод на производство на лютеница, запазен единствено в град Първомай, е от съществено значение за известността на „Лютеница Първомай“ и връзката на продукта с географския район.

Българската компания „Булконс Първомай“ ООД инвестира през 2018 г. 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес за лютеница в предприятието си в град Първомай. Средствата са собствени и европейско съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони. Обновени са напълно цеховете и са закупени изцяло нови машини. Новост е оборудване за производство на малки кутийки с лютеница „Първомай“ за бързо хранене. Новите опаковки от 70 и 125 грама вече са в търговската мрежа. Великолепният вкус на българската лютеница е пренесен от стъкления буркан в по-лека и по-удобна опаковка, за улеснение на тези които искат да хапнат вкусна филийка с лютеница на закуска в къщи, в офиса или на семеен пикник.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg