EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съдът на ЕС: Хуманитарните визи не са задължителни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съдът на ЕС: Хуманитарните визи не са задължителни

mail15:55 | 07.03.2017прегледи 948 коментарикоментари 0


Страни-членки на Общността не са задължени да издават хуманитарни визи за лица, търсещи убежище. Това се казва в решение на Съда на Европейския съюз, обявено днес, съобщава германският вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Това не може да бъде изведено от правото на Европейския съюз, а от това на държавите-членки, твърди най-висшата съдебна инстанция на Общността.

Преди дни Европейската комисия предложи допълнителни мерки за връщането на незаконно пребиваващи в ЕС мигранти. Предложението включва практически действия, които могат да имат незабавно въздействие. Целта е премахването на пропуските и прилагането на съществуващите правила със строгост, в съответствие с изискванията в областта на основните права.
ЕК отчита, че са необходими по-решителни действия за значително увеличаване на процента на прогонените незаконни мигранти. Предлага се предприемането на по-бързи процедури, засилени мерки срещу укриване и по-добро сътрудничество между държавите.
Комисията препоръчва подобряване на съгласуваността между всички служби и власти, заети с връщането, до юни. Предлага се също съкращаване на сроковете за обжалване на отхвърлени молби за убежище, постоянното издаване на решения за връщане без срок на действие и съчетаване на решенията за прекратяване на законния престой с издаването на решение за връщане. Друго предложение е молбите да бъдат оценявани по-бързо, дори на границата, особено когато има подозрения, че молбата за убежище е подадена, единствено за да забави изпълнението на решението за връщане на даден мигрант.
За предотвратяване на укриването се предлага задържането на онези, получили решение за връщане и за които изглежда, че няма да се съобразят с това, например като отказват да сътрудничат за установяването на самоличността им или се противопоставят на връщане с прояви на насилие или чрез измама. ЕК предлага да се разрешава доброволно напускане на ЕС, само когато е необходимо и само при подадено искане, във възможно най-кратки срокове.
ЕК предвижда осигуряването тази година на 200 милиона евро за подпомагане на националните мерки в областта на връщането, както и на конкретни съвместни европейски дейности за прогонване на незаконни мигранти. Предлага се издадените решения за връщане да бъдат въвеждани незабавно в европейските информационни системи за сигурност, включително в Шенгенската система и в системата за пръстови отпечатъци.


Тагове: ЕК, мигранти
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161