EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съдът е политически оцветен и зависим, твърди Цветанов

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съдът е политически оцветен и зависим, твърди Цветанов

mail15:01 | 17.03.2010прегледи 645 коментарикоментари 0


25 висши съдии са много за една нереформирана съдебна система и политическите решения, които се вземат. Това заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Функционирането на подобни органи и назначаванията, по начина, по който са правени досега е само, за да има политически чадър върху определени лица и хора, които правят това назначаване. Той каза, че системата освен че не е реформирана, не съответства на добрите практики, които има в Европа и оценките, които получава системата от ЕК, са абсолютно основателни.
Обмислят се варианти за промени в структурата на ВСС, но това решение ще бъде подложено на дебати. “Политическа квота във ВСС – тя просто е излишна”, заяви Цветанов, като призова да се даде възможност на доказани професионалисти, необременени с политически елемент.
Според него, и председателят на ВКС Лазар Груев е бил избран без обективен критерий, а е давал оценка за дейността на МВР. “Тази независима, политически оцветена съдебна система, която реално е много зависима само от Красьо Черния и подобни субекти, но е независима за всички останали. Просто това статукво трябва да бъде променено иначе държавата просто си остава по същия начин”, коментира още министърът.
Проблемът на ВСС, по мнение на Цветанов, не е само Красьо Черния, а че всичко е тотално свързано и обвързано пряко с “Октопода”. “Аз не искам да живея в такава държава, в която няма промяна в съдебната система и няма политическата воля не се реализира реално”, призна той.
В момента се правят проверки за 5 години назад дали за едни и същи обекти не са отпускани пари по определени програми. За миналата година за програми за бедствията и авариите са били изхарчени около 56 млн. лева, като според Цветанов, не е осъществяван контрол. Анализът, който се прави в по-малките общини, отчита наличие на корупционни схеми. “За съжаление, обаче целесъобразност и ефективност – това просто не фигурира като мерило за парите, които са харчени на българския данъкоплатец”, обясни Цветанов. Той увери, че се работи да не се намаляват възнагражденията на служителите от МВР заради реформите при здравното осигуряване. Той се ангажира да отиде при полицаите, които ще протестират тези събота, защото той е съпричастен към проблемите им. “Няма министър на вътрешните работи, който да не иска полицаите му да вземат по-добри пари и няма министър на вътрешните работи, който да не иска полицаите му да работят при по-добри условия и по-добра база”, каза вицепремиерът, но обясни, че ситуацията е “изключително тежка, много по-тежка отколкото, когато влязохме в мандата”. /БГНЕС/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159