EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Съдии: Всички съдилища със случайно разпределение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съдии: Всички съдилища със случайно разпределение

mail10:10 | 12.10.2011прегледи 1502 коментарикоментари 0


Всички съдилища трябва да работят само с един продукт за случайно разпределение на делата. Това е едно от предложенията на работната група, изготвила доклад за мониторинга на случайното разпределение на делта. Той беше представен от председателя на Районен съд - Хасково Миглена Тянкова.
Към момента съдилищата у нас работят с три програми за случайно разпределение на делата: 165 с програмата на Висшия съдебен съвет "Law Choice" , 2 с програма SAS Court clerk на Информационно обслужване и 7 съдилища използват ACMS Модул. Миглена Тянкова припомни, че програмата за случайно разпределение на делата е приета още през 2005 г. Според Тянкова продуктът на ВСС има предимство, а този на Информационно обслужване е най-лесен за манипулиране.
Работната група отчита и това, че много малко на брой страни имат към днешна дата система за преценяване на натовареността на съдиите. В анализа си те посочват, че броят на съдиите, които работят във всеки съд се отразява на начина, по който се разпределят делата, най – вече на прилагането на принципа на случайността. Според доклада непрекъснато трябва да се извършва мониторинг на системата. В документа се посочва, че трябва да се обърне внимание и на правомощията на председателя на съда при разпределението на съдии в различни звена. "В този случай рискът се крие във възможността при едно по – умело разпределение, да се заобиколи случайният принцип на разпределение на делата".
Елка Пенчева от Инспектората към ВСС посочи, че при първите проверки инспекторите установили, че невинаги се прилагат индивидуални протоколи, както и случаи на ръчно манипулиране, без да е посочено причина за това. Тези пропуски са били преодолени, каза Пенчева. Тя посочи, че председателите на съдилища не следят за редовността на постъпилите дела и не образуват книжата в дела, на основата, на които да определят докладчика. Така се създава възможност за заобикаляне на принципа, посочи тя. Заради такъв проблем има дори уволнен съдия. Тази практика е установена от 2008 г., но все още не е преодоляна.
Докладчикът по делото се определя винаги, чрез случайно разпределение, съобразно реда на постъпване, казват от Инспектората. Елка Пенчева посочи обаче, че деловодната система не е интегрирана и входящият номер ръчно се вписва в системата от председателя. Така във Варна те се натъкнали на случай, при който председателят ръчно е трябвало да вкара 119 10 - цифрени номера. "Така се създават предпоставки за неволни грешки. Не можете да си представите какъв каторжен труд е това", каза инспекторът.
Според нея принципът за случайно разпределение доведен до край той всъщност създава абсурди. Основната цел е да се търсят случите, в които наистина е допустимо и се налага изключването на този принцип, каза тя. Така например от системата се изключват съдии за определен период от време, ако разглеждат сложни дела. Това, според Пенчева, е рационално, но има два проблема - единият от тях е, че ако съдия се включва по – късно, системата натрупва дела. Друг случай е да се изключват съдии за период 1 седмица преди годишната си отпуска и една седмица преди да се върнат вече е включен. Има изключване и на съдия, на когото са се паднали 7 или повече дела от един и същи вид. Това става с ръчно манипулиране. "Не знам как е проследено това, но останалите дела над 7 ръчно бяха разпределени", каза инспекторът. От ИВСС с изненада констатирали, че имало съдилища, в които докладчикът се определя чрез теглене на жребий или, чрез заповеди на комисии. Елка Пенчева изтъкна, че това вече е преодоляно.
На представянето на анализ на случайното разпределение на делата бе и председателят на Софийски градски съд Владимира Янева. Тя каза, че в СГС има два програмни продукта, единият от които е този на ВСС. Според нея едно от намеренията за предложения на колегите й ще бъде свързано с необходимостта от насрочване на повече от 2 резервни дати. В момента системата не позволява това.


Тагове: съдии, дела
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg