EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съдебни новини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съдебни новини

mail12:00 | 26.02.2014прегледи 1104 коментарикоментари 0


Прокуратурата поиска 17 години затвор за нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов. Процесът приключва на първа инстанция в рамките на рекордните 13 месеца.

На 19 януари 2013 година, Енимехмедов направи трикратен опит да простреля Ахмед Доган докато четеше отчетен доклад на осмата конференция на ДПС. За прокуратурата това е опит за умишлено убийство в грубо нарушение на обществения ред, но тъй като Енимехмедов е съдействал на разследващите и е млад, не трябва да получи най-тежкото наказание, предвиждано закона - доживотен затвор, а само затвор в средния размер - между 15 и 20 години. Това прокурор Илиян Точев измери на 17 години.

Адвокатът на Октай Енимехмедов обаче поиска оправдателна присъда и призова съда да размисли върху смисъла на демонстрираното от младия мъж несъгласие. Не сме ние, които да определим редно ли е или не това. Само времето и поколенията ще покажат герой или самозванец е Октай Енимехмедов, каза служебният защитник на мъжа.

След финалните пледоарии право на последна дума ще има подсъдимия, най-вероятно присъдата на петчленния съдебен състав ще стане известна още днес.

На последното съдебно заседание Енимехмедов заяви, че иска делото да приключи, колкото е възможно по-бързо и за пореден път декларира, че на 18-и януари миналата година не е искал да убие, а само да унижи публично почетния председател на ДПС.

За втори път Специализираният наказателен съд не успя да даде ход на мегаделото "Сапард". Следващото заседание на процеса, който се следи от Европейската комисия и Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ е на 10-и март.
Делото е по обвинение за източване на 7 500 000 евро от европейската програма САПАРД.
Преди месец, съдебното заседание се провали, след като стана ясно, че основният подсъдим - бизнесменът Марио Николов и защитникът му Менко Менков са нередовно призовани.
 
Главният прокурор Сотир Цацаров възложи на Върховната касационна прокуратура проверка по сигнал на „Протестна мрежа“, само ден след като той беше внесен. Сигналът се отнася за твърдения за данъчни престъпления и други закононарушения от депутата от ДПС Делян Пеевски, собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и от лидера на "България без цензура" Николай Бареков. Става дума също за нарушения на данъчните закони и неясно финансиране от страна на търговски дружества.
В хода на проверката ще бъдат изискани данни от Сметната палата, Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция „Национална сигурност", Държавната комисия по сигурността на информацията, Агенцията по вписванията, Българската народна банка и други органи, уточняват от прокуратурата. На Националната агенция по приходите е възложено да извърши пълни данъчни ревизии на Пеевски, Василев и Бареков. Предстои данъчен контрол и на други физически лица, както и на свързани с тях търговски дружества. Ще бъдат снети обяснения от проверявани и от други лица, включително и относно твърдения за оказван натиск и искания за „медиен чадър" над престъпна дейност.

Източник: БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg