EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Съдбата на "Русал" и клиентите му по света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съдбата на "Русал" и клиентите му по света

mail12:33 | 22.04.2018прегледи 1517 коментарикоментари 0


Германската индустрия изрази притеснения, че санкциите на САЩ спрямо "Русал" ще навредят на промишлените предприятия извън Русия, съобщава Блумбърг. Политиците трябва да предприемат бързи действия, за да избегнат икономическа криза, показва доклад на германската индустриална организация WirtschaftsVereinigung Metalle, в която членуват 655 компании от бизнеса с цветни метали. В доклада също така се предупреждава, че съгласно санкциите на САЩ срещу компанията United Co. Rusal, някои европейски заводи могат да бъдат принудени да затворят, а производителите на автомобили могат да бъдат изправени пред недостиг на доставки. "Пренареждането на всички тези търговски потоци е наистина много трудно", каза Михаел Видмер, директор на анализаторския екип за пазарите на метали в Bank of America Merrill Lynch в Лондон. "Чрез наложените на "Русал" санкции, САЩ и Европа ще бъдат отрязани от техен традиционен доставчик", допълни той.

Междувременно Блумбърг съобщи, че представители на "Русал" са се срещнали тази седмица с китайски компании и търговци, за да обсъдят възможността за продажбата на алуминий в азиатската страна в опит да се компенсира негативния ефект от санкциите, наложени от САЩ.  Делегацията на Русал в Китай, която е включвала висши маркетингови и търговски представители, е обсъдила различни възможности, но не са постигнали никакви предварителни договорки. Според информацията на Блумбърг, китайските представители са били предпазливи по отношение на каквато и да е сделка, защото има риск китайските компании да се окажат в нарушение на американски санкции.

Временната национализация на руския алуминиев гигант "Русал" е една от възможностите за подпомагане на компанията, която беше засегната много силно от последните санкции, наложени от САЩ, заяви в четвъртък говорител на Кремъл, цитиран от Ройтерс. В началото на април "Русал" и нейният основен акционер Олег Дерипаска бяха включени в черния списък със санкции на САЩ, което доведе до безпокойство сред редица нейни клиенти, доставчиците и кредиторите, притесняващи се, че и те биха могли да бъдат засегнати от санкциите с оглед на връзките им с компанията.

"Знаете, че в експертната общност има различни гледни точки как да се помогне на компаниите, засегнати от американските санкции. Временната национализация е една от тях", посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.  "Разбира се, важно е да се вземе под внимание мнението на акционерите на компаниите, собствениците на дружествата, възможностите на правителството. Но доколкото ми е известно, все още няма готови сценарии и формулировки за подкрепа, което е разбираемо", допълни той.

Агенция Ройтерс отбелязва, че на този етап не е ясно какво означава терминът "временното" национализиране и как евентуалната национализация ще помогне на компанията "Русла", тъй като тя се намира в списъка със санкциите на САЩ, известен като SDN.

Междувременно американските клиенти на "Русал" се мъчат да определят как да заменят доставките от руската компания, след като санкциите на САЩ по отношение на втория по големина производител на алуминий в света доведоха до ръст на цените към седемгодишни върхове. Според оценки на банката Morgan Stanley "Русал" е доставяла около 9% от американския внос на алуминий през 2017-а година.  В сряда пък компанията Alcoa Corp. отбеляза, че "има значителна несигурност в световната верига за доставки", отчасти поради наложите от САЩ нови санкции върху руски компании. Нейният изпълнителен директор Рой Харви отбеляза, че компанията ще пренасочи продажбите си на боксит далеч от "Русал", за да се съобрази със санкциите. Американският производител на валцуван алуминий Novelis Corp, обяви, че към момента е източник на около 3% от световните доставки на азиатския бизнес, използвайки суровина от "Русал". Други водещи компании в света като Glencore и Rio Tinto Plc пък планират да определят форсмажорни обстоятелства относно някои доставки, свързани с "Русал".

Цените на алуминия и никела на борсите се растат през последните дни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg