EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съд в Стокхолм временно удари Роснефт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съд в Стокхолм временно удари Роснефт

mail16:25 | 08.04.2011прегледи 854 коментарикоментари 0


Стокхолмският арбитражен съд остави в сила забраната за реализация на споразумението за арктическо сътрудничество между британската петролна компания BP и руската Роснефт до следващото заседание, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на BP. Временната забрана за обмен на акции между BP и Роснефт остава в сила, реши съдът, цитиран от световните агенции. Решението обаче дава възможност на BP да продължи срока (14 април) за оформяне на сделката , чиято стойност се оценява на около 16 млрд. долара, отбелязва ИТАР-ТАСС. През януари Роснефт и BP сключиха редица споразумения за стратегическо сътрудничество, съвместно разработване на залежи на петрол и газ в руската част от Арктика и обмен на акции за около 8 млрд. долара.
През февруари руските акционери в съвместното руско британско дружество ТНК-БП, консорциумът ААР (Алфа Груп, Аксес индъстрис и група Ренова), издействаха от върховния съд на Лондон налагане на запор върху сделката. Консорциумът посочи като аргумент, че обединението нарушава споразумение между BP и ТНК-БП, според което BP трябва да поиска одобрение от ААР преди да вземе участие в големи нови
дружества в Русия. От налагането на забраната ААР и BP водят съдебен процес
дали BP има право да сключи сделката с Роснефт. На 24 март Стокхолмският арбитражен съд блокира цялостната сделка и след решението страните помолиха съда да определи дали обмяната на акции може да бъде извършена самостоятелно, независимо от споразуменията за съвместно разработване на находища.


 


Тагове: сделка, акции, съд
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg