EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съгласие по цената на АЕЦ „Белене” няма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съгласие по цената на АЕЦ „Белене” няма

mail17:50 | 04.05.2011прегледи 938 коментарикоментари 0


Не даваме "заден ход" за АЕЦ "Белене" след събитията в японската централа, ставаме по-внимателни и всеки, който е партньор в такъв проект трябва да разбере това. Това заяви икономическият министър Трайчо Трайков след участието си в обсъждането на енергийната стратегия на България до 2020 г. на икономическа комисия в НС."До момента все още не виждаме от нашите партньори готовността това да е много добра икономическа сделка, т.е. стоят не само големите, важни въпроси, а и по-малките, които обаче също са много големи, свързани с икономическата целесъобразност на проекта", каза той. Обсъжданията бяха прекратени и бе обявено, че ще продължат на следващо заседание като дотогава в комисията ще се приемат писмени становища на експерти и институции.
По цената на АЕЦ "Белене" съгласие няма, но няма и ясно разбиране как тя ще се промени вследствие на променените изисквания за безопасност, каза Трайков. ЕК поставя като цел края на годината за приключване на стрес-тестовете за централите, поясни той, но не можа да каже кога правителството ще се произнесе окончателно за проекта "Белене". За обявения фиксиран срок за произнасяне по въпроса 1 юни т. г. , Трайков добави, че задълженията, които имаме по документа с партньорите ще бъдат спазени.
В проекта за енергийната ни стратегия до 2020 г. казваме, че частта на ядрената енергетика в България ще се запази или увеличи чрез АЕЦ "Белене" и /или чрез нови блокове в АЕЦ "Козлодуй", коментира министърът. Важно е това решение да се вземе на базата на истинските пълни разходи от ядрената енергетика, които за момента целият свят се мъчи да изчисли. В света има около 300 ядрени централи, 3 от тях причиниха щети, всяка от които за 100 млрд. долара средно. Министърът допусна, че сумата може да е и в друга валута. Това означава, че има 1% шанс на която и да е централа по света да й се наложи да се справи с щета от 100 млрд., а това са суми, които застрахователите не застраховат, поясни Трайков. Това е ядрен риск, който се носи от страната, на чиято територия е централата. Той се оценява на около 1 млрд., който би трябвало да се добави към цената на една централа. Това е пример - не казвам, че трябва да сме много черногледи, а внимателни, направи уговорка той. Министър Трайков е получил отговор от "Лукойл"- оттам са го уверили, че налаганите ограничения за износ на нефтопродукти от Русия няма да се отразят на работата на рафинерията. Това е достатъчно ясно основание за министъра, за да не послужи то като аргумент за промяна на цените. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg