EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Събираемостта стабилна през юли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Събираемостта стабилна през юли

mail11:00 | 31.08.2012прегледи 377 коментарикоментари 0


Нивата на събираемост се запазват стабилни през месец юли и вещаят позитивни очаквания за финансовото състояние на българите, отчитат от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Понижението спрямо юни е едва 0.5 пункта (121.4 при 121.9 месец по-рано). Цифровият показател следи промените в тенденциите в задлъжнялостта на домакинствата от месец януари 2010 година, когато е фиксиран условно на 100 пункта.

Символичният спад в индекса се корени в понижението на събираемостта по кредитните карти, равняващо се на около 6%. Причината се крие в по-„свободното” финансово поведение на хората през летния сезон. От друга страна, цялостната стабилност се катализира и от сезонната заетост през лятото, която гарантира на много хора по-добро финансово положение през изтичащия вече сезон.
„Събираемостта е в тясна зависимост от сезона, като лятото крие както предимства, така и недостатъци”, коментира Райна Миткова-Тодорова, председател на АКАБГ. „Хората тръгват на море и плащат горивото си с кредитната карта или пък сядат в по-скъп от предвиденото ресторант по време на лятната си ваканция, което обяснява донякъде показателите за кредитните карти. От друга страна този сезон няма много други поводи за харчене на средства, а и заетостта е по-висока. Това от своя страна гарантира стабилизирането на ИНС, което отчетохме през юли”, обяснява още Миткова-Тодорова.
Според експертите от АКАБГ събираемостта през септември традиционно пада най-осезаемо спрямо останалите месеци от годината. Приготовленията за училище обикновено са сериозен финансов ангажимент за родителите. Същевременно началото на академичната година за студентите през октомври, заедно с прилежащите към това разходи, са причината за по-ниска събираемост при тази възрастова група в началото на есента. Затова от АКАБГ съветват внимателно планиране на разходите, свързани с образование.
Строителство и транспорт продължават да са сред критичните сектори в сферата на междуфирмената задлъжнялост. Влиянието на кризата все още се усеща в тези браншове, което прави изплащането на дългове по-трудна задача. Същевременно сферите като хранително-вкусова промишленост, които не бяха така осезаемо засегнати от кризата, отчитат по-малко натрупване на задължения и по-бърза събираемост.
Според специалистите от АКАБГ на този етап не може да се определи конкретен профил на компанията-длъжник. В състояние на задлъжнялост изпадат както фирмите от малкия и среден бизнес, така и големите корпорации. Вземанията от по-мащабните корпорации обаче се събират по-лесно, коментират още представителите на колекторските агенции. Причината е в по-големите им капитали и по-големия брой възможности за съкращаване на определени пера.
„Големите и средно големите компании традиционнo имат по-разнообразни възможности и ресурс за управление на кредитния риск”, коментира Милена Виденова, управител на Кофас България. „Когато имат търговски или банкови дългове, те имат редица възможности да въведат ефективни политики за управление на риска, както и да преструктурират финансовата си политика и съответно да се справят със задълженията си. При малките фирми ситуацията е по-различна. Те често ползват кредит, не за да инвестират в нов проект или да увеличат оборотното си финансиране на база на нарастващи продажби, както правят големите. Те прибягват до външно финансиране, за да покрият разходите по перо, основополагащо за дейността им. Така, когато изпаднат в затруднение, те имат по-малко опции да съкратят бюджета си и задълженията им продължават да се натрупват, което поставя оцеляването им под въпрос”, коментира още Виденова.
През есента не се очакват драстични промени в степента на събиране на вземания по отношение на междуфирмените заеми, посочват още от асоциацията.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg