EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Събарят „Златна перла”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Събарят „Златна перла”

mail11:50 | 19.04.2012прегледи 534 коментарикоментари 0


Започва събарянето на скандалното вилно селище „Златна перла” край село Варвара, община Царево. До това се стигна след серия съдебни дела за доказване незаконността на построените в защитената територия «Парк Странджа» летни къщи. На събарянето ще присъства и министър Лиляна Павлова. Министърът на регионалното развитие и благоустройството заяви, че няма да проявява толеранс спрямо незаконните обекти, и че е крайно време всички да започнат да спазват законите. Според нея собственикът е трябвало да спази предписанията по-рано, а не да предприема действия чак след като започна самата акция.
Заповедта за премахването на всичките 10 сгради в «Златна перла» беше издадена от Строителния контрол още през 2010 г. Решението на дирекцията обаче беше обжалвано от строителя на вилното селище и едва след като фирма «Краш 2000» изгуби делата и ВАС потвърди решението на Апелативен съд- Бургас по осем от образуваните десет административни дела, РДНСК-Бургас започва принудителното им премахване. Строителната фирма трябваше доброволно да събори вилите в комплекса, но това не стана в установения срок и днес багерите влизат принудително. Срокът за събарянето на постройките е 4 май. Още в началото на годината министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обеща "Златна перла" да бъде съборена до края на лятото. За останалите три сгради тече срокът за доброволно премахване, а заповедите за два от незаконните обекта от вилното селище все още са на съдебна фаза. Тяхното премахване ще бъде насрочено след като съдът се произнесе и за тях, поясни шефът на РДНСК Бургас Георги Георгиев. Незаконното вилно селище попада в чертите на Природен парк Странджа и е разположено върху едни от най-живописните скали на самия бряг на морето. Запознати твърдят, че по-голямата част от апартаментите са били продадени още «на зелено» на чужденци.
Същевременно, Окръжният съд в Добрич трябва да обяви решението си по друг казус. Става дума за гражданското дело, образувано по иск на земеделския министър срещу курорта „Русалка”. Държавата оспорва собствеността на земята във ваканционното селище. Държавата претендира правото на собственост върху поземлен имот в землището на каварненското село Свети Никола, с площ над 182 кв. м, която е с предназначение на земя от Държавния горски фонд. На последното заседание преди месец, представителят на държавата поиска съдът да уважи иска й, тъй като в хода на съдебното производство е доказано, че земята е била част от горския фонд, а собствениците на селището са плащали наем за ползването й. На противоположното мнение пък е адвокатът на собствениците – семейство Баневи. Според него спорният имот от 1967 година не е държавна собственост. Какво ще реши съдът, ще стане ясно по-късно днес./БНТ
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg