EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Сценарии пред икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сценарии пред икономиката

mail13:05 | 07.04.2020прегледи 9392 коментарикоментари 0


От изданието KBC Economics предложиха актуализация на икономическите перспективи в момент, когато на икономистите по света им е изключително трудно да правят каквито и да е прогнози, заради несигурността за щетите и времето, в които новия вирус ще бъде овладян.

Данните вземат предвид най-новите развития в разпространението и медицинското въздействие на вируса covid-19 и реакциите на политиките за смекчаване на въздействието върху общественото здраве и икономиката. При анализа са взети предвид няколко възможни сценария.

Ето как изглежда и базовия сценарий, с вероятност от 50% да се случи, според финансовата институция.

Базов сценарий

Основният сценарий предполага, че настоящите карантинни мерки ще продължат в почти всички европейски страни и в САЩ. Тези предположения относно политиката за превенция имат икономическо отражение. Драстичният спад на икономическата активност поради закриването на бизнеса, рязкото нарастване на (временната) безработицата и прекъсванията в международните и вътрешните производствени вериги ще продължат поне още няколко седмици.

Симулации предполагат, че икономическата активност няма да се възстанови до третото тримесечие. В резултат на това кризата ще доведе до много тежка рецесия през първата половина на годината, много по-силна, отколкото икономисти прогнозираха доскоро.

Предполага се, че период от три месеца (една четвърт) ще бъде достатъчен за един навременен контрол на епидемията и по този начин за рестартиране на икономическия двигател.

Рецесията ще засегне всички страни, но скоростта на възстановяване ще варира значително. Страните с по-силен фискален ефект, повече автоматични стабилизатори (като силна система за социално осигуряване) и по-активни кризисни политики ще имат по-силно възстановяване.

Въз основа на тези предположения комбинация от микроикономически анализи и иконометрични симулации ни позволява да очертаем картина на бизнес цикъла в различни страни, коментират от финансовата институция.

Таблицата по-долу показва, че спадът през 2020 г. е исторически силен. За еврозоната се очаква свиване от 11.3%. За различните европейски страни цифрите варират между -5% и -17%.

Къде е България?

Както се вижда от таблицата, въз основа на базовия сценарий на икономическата агенция, се очаква БВП на България да се свие с 10% през тази година и да се възстанови с 5% през следващата.

И докато свиването на икономиката се очаква да е съпоставимо с това на големите и развити европейски икономики, прогнозираното възстановяване през следващата година е близо наполовина на това на страните от Западна Европа.

При песимистичния вариант сочи, че икономиката ни ще се свие с 12% през тази година и ще се възстанови едва с 2% през следващата година.

При оптимистичния - можем да очакваме само 4% спад на БВП през тази година и 3% възстановяване през следващата.

В САЩ очакваме растежът да се свие със 7.5% през 2020 г. От една страна, политическият отговор по отношение на забавянето на разпространението на вируса в САЩ е особено бавен, тъй като на борда се вземат некоординирани решения, свързани с карантинните мерки. на местно, а не на федерално ниво.

От друга страна, американските политици бързо въведоха огромни икономически мерки, които също трябва да допринесат за по-силно възстановяване.

В Китай икономиката нанесе ясен удар през февруари, когато почти 90% от БВП в страната бе засегнат. Икономиката извън Хубей започна да се отваря отново след около четири седмици, докато в рамките на Хубей възобновяването на икономиката едва започва.

Като се има предвид, че икономиката се рестартира и че китайското правителство все още има място за въвеждане на допълнителни стимули, очакваме китайската икономика да се свие силно през Q1, но да се възстанови след това, като годишният растеж достигне 1,6% през 2020 г. при базовия сценарий.

Фактът, че вирусната криза провокира тежка рецесия, която може да бъде последвана от силно възстановяване, е важно за разбиране. Това означава, че трайното икономическо въздействие на коронавирусната криза ще бъде сравнително умерено, поне за икономиките, които могат да преживеят временна криза.

Историята обаче, може да е по-различна история за финансово по-слабите компании, но и за семействата и физически лица. Следователно кризата ще удари силно, но избирателно.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905