EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сушата застрашава реколтата и в Испания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сушата застрашава реколтата и в Испания

mail18:03 | 18.04.2023прегледи 696 коментарикоментари 0


В четири големи региона на Испания културите от пшеница и ечемик могат да не дадат реколта заради засушаването в страната, предупреди водеща фермерска асоциация, предаде Ройтерс.

Продължилтената суша в Испания причинява "необратими загуби“ на повече от 3,5 милиона хектара култури, каза координаторът на организациите на фермери и животновъди в нов доклад, като някои зърнени култури са "отписани" в най-плодородните региони на Андалусия, Естремадура, Кастилия Ла Манча и Мурсия, които покриват голяма част от южната и централната част на Испания. 

Орехите и лозята също изпитват проблеми, а маслините ще бъдат силно засегнати, ако не завали дъжд през следващите няколко седмици, пише още в доклада. И се допълва, че сушата също се е отразила на способността на фермерите да напояват царевица, слънчоглед, ориз и памук, което вероятно ще доведе до намалена сеитба на тези култури през лятото.

Три години на много слаби валежи и високи температури поставиха Испания официално в дългосрочна суша, каза метеорологичната агенция на страната миналия месец. Миналата година беше шестата най-суха в Испания. И най-горещата от началото на записите през 1961 г.

Нивата на водата в язовирите на Андалусия са достигнали 30 процента. Регионалната столица Севиля може да се изправи пред ограничения за питейна вода до лятото, ако не падне достатъчно дъжд.

Животновъдите ще се затрудняват да изхранват добитъка поради пресъхнали пасища, предупреди асоциацията на фермерите допълнително в доклада си. Това ще е третият пореден сезон без мед за пчеларите, тъй като за пчелите няма съцветия, от които да се хранят в планината поради недостиг на вода./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg