EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Суперброня за вертолети създаде БГ учен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Суперброня за вертолети създаде БГ учен

mail17:05 | 31.05.2012прегледи 534 коментарикоментари 0


Български учени са разработили суперброня за защита на вертолети от нападение с РПГ, която е 10 пъти по-лека от обичайната и много по-надеждна. Това е истинско научно постижение, което беше нашият принос в съвместен проект на държави членки на НАТО, заяви заместник-министърът на отбраната Валентин Радев пред журналисти по време на международната научна конференция „Решения и технологии за интелигентна отбрана“. Тя се провежда в рамките на изложбата „Хемус 2012“ в Международен панаир Пловдив на 31 май и 1 юни.
България се включи в нов проект на НАТО – за изследване и премахване на замърсяванията на полигоните след изстрелване на боеприпаси и ракети, съобщи директорът на Института за отбрана към МО полк. Стоян Балабанов. През следващата седмица у нас пристига делегация от САЩ, за да започнем съвместна работа по проекта, добави полк. Балабанов.
Как новите технологии, по-добрата организация на армията и по-качественото обучение могат да намалят военните разходи обсъждат български и чуждестранни експерти по време на конференцията. Подготвени са над 120 доклада в 20 научни области, посочи зам.-министър Валентин Радев, под чийто патронаж се организира форумът.
Разработките са свързани с инициативата на НАТО за по-ефективни въоръжени сили срещу по-малко средства и с политиката на Европейския съюз за обединяване и споделяне на способностите. Участва и заместник изпълнителният директор на Европейската отбранителна агенция Адам Сова с доклад на тема "Обединяване и споделяне в контекста на многонационалните подходи за развитие на европейските отбранителни възможности".
България действа активно в звената на НАТО за научни изследвания и създаване на технологии, чрез които да се намалят разходите за отбрана в условията на кризата, заяви полк. Стоян Балабанов. В момента вниманието е насочено към нестандартни иновационни решения и общи проекти, добави той.
В НАТО много ни хвалят за радиосмутителите, които заглушават сигнали за дистанционно взривяване на експлозиви, а сега на изложбата „Хемус 2012“ български фирми показват такива устройства от ново поколение и на световно ниво, посочи Валентин Радев. Според него България може да се включи в съвместни разработки на нови средства за близък бой и боеприпаси, в чието производство има дългогодишен опит.
Като иновация от световен мащаб той определи роботът за откриване на взривове, затрупани хора, химически замърсявания и работа в опасна за човека среда, който е сред експонатите на „Хемус 2012“. „Друго направление, в което нашите научно-развойни екипи имат потенциал да работят, са безпилотните летателни апарати. Те в момента са много търсени, а ние вече имаме готови модели, които са показани на изложението“, коментира зам.-министър Радев.
66 фирми от 10 държави демонстрират модерни технологии и изделия на изложбата „Хемус 2012 – отбрана, антитероризъм, сигурност“, която продължава до 2 юни в Международен панаир Пловдив. През последните два дни достъп ще имат и граждани. Тази година за първи път интересните експонати могат да разгледат и деца на възраст до 16 г., но с придружител, съобщи Иван Пейков, председател на фондация „Хемус '95”, която организира изложението.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg