EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Супер проекти във Варна и Русе

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Супер проекти във Варна и Русе

mail06:30 | 12.03.2014прегледи 1489 коментарикоментари 0


Българските работодатели очакват темпът на наемане да се увеличи значително през второто тримесечие на 2014 г. с нетна прогноза за заетостта от +14%.Това е увеличение с 13 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и с 2 процентни пункта повишаване на годишна база. От всички 750 работодатели, които взеха участие в проучването, 19 процента твърдят, че възнамеряват да наемат служители в периода от април до юни, докато само 5 процента отчитат планове за намаляване на персонала. Работодателите в региона на Русе отчитат най-силните планове за наемане през второто тримесечие на 2014 г.

Работодателите във всички пет български региона, които взеха участие в проучването, споделят положителни намерения за наемане на персонал през второто тримесечие на 2014 г. Най-оптимистични нагласи имат работодателите в региона на Русе, където нетната прогноза за заетостта е +19%. Работодателите в регионите на Пловдив и Варна отчитат идентични резултати, с нетна прогноза от +14%. Работодателите в региона на Бургас споделят нетна прогноза за заетостта от +15% за второто тримесечие на 2014 г. Работодателите в региона на София обявяват най-ниски намерения за наемане на персонал, но достатъчно обещаващи с нетна прогноза от +11%.
„Тази прогноза е следствие на няколко проекта, които ще стартират в тези региони”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия. „Във Варна се очаква да започнат проекти на стойност от 1.1 милиарда лева. Те имат за цел да трансфомират Варна и да развият туристическия и културен потенциал на града. Подобренията ще се случат в няколко сфери, сред които образователната и тази на здравеопазването. Проектите ще разкрият нови работни места, които ще осигурят възможности за заетост“, казва Надя Василева.
Тя добавя, че се очаква да стартира нов проект, който има за цел да се бори с младежката безработица във Варна. Проектът се казва „Професионална квалификация към стабилен успех в туризма – създаване на нови работни места в GVV”. Крайната цел на проекта е да създаде около 30 позиции за хора до 29 годишна възраст.
Русе планира да построи градска железница, която да минава през града, вместо да бъдат разкрити нови автобусни маршрути. Целта на проекта е да се свържат влаковите маршрути, които в момента преминават през града, с трите индустриални зони – Източна промишлена зона, Индустриалната зона и Индустриалния парк. Това може да обясни оптимизма сред работодателите в Русе, заедно с факта, че френският производител на автомобилни части Montupet планира да увеличи служителите си от 700 на 900 човека”, посочва Надя Василева.
В тези индустриални зони са концентрирани най-големите инвестиции в Русе, които в последствие са отворили 3000 нови работни места. Това число се очаква да се увеличи, тъй като регионът продължава да привлича инвеститори, заедно с настоящите такива, които разширяват производствената си дейност. Създава се нов завод на германската компания WITTE Automotive и се очаква там да бъдат отворени 600 нови работни места.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg