EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Супер Марио начело на Италия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Супер Марио начело на Италия

mail11:00 | 14.11.2011прегледи 385 коментарикоментари 0


Бившият еврокомисар Марио Монти получи мандат от италианския президент Джорджо Наполитано да състави новото правителство на страната. Монти е приел мандата с "резерви", съобщи прессекретарят на Наполитано, цитиран от DPA. Самият Монти подчерта, че се захваща незабавно със задачата да сформира правителство, което да изведе Италия от кризата, предаде Reuters. Предстои Монти да състави кабинет, да изложи приоритетите си и да види дали разполага с достатъчна подкрепа в парламента, за да управлява ефикасно, отбелязва АР. Часове по-рано партията на Силвио Берлускони Народ на свободата "даде рамо" на Монти да сформира правителство, но настоя, че тя ще трае само докато то осъществи жизненоважните икономически реформи. Във видео обръщение към нацията Берлускони заяви, че е готов да подкрепя техническото правителство начело с Монти и каза, че си отива "от чувство на отговорност, за да не допусне по-нататъшни спекулации против Италия." Берлускони призова всички да обединят усилията си "за спасяване на еврото и ЕС". "На всички онези, които празнуват моето излизане от сцената, мога да кажа: от утре ще удвоя усилията си за реформа на данъчното облагане, правосъдието и институциите в Италия," заяви Берлускони, цитиран от DPA.
Европейски лидери възлагат надежди
Председателят на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу и председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой заявиха, че са насърчени от хода на Италия към правителство на националното единство, окачествявайки го като признак на решимост за превъзмогване на финансовата криза, предаде Reuters. В съвместна декларация те приветстваха решението на президента на Италия да натовари Марио Монти със съставянето на правителството. ЕК ще продължи да наблюдава изпълнението на мерките, предприети от Италия за насърчаване на растежа и заетостта, както бе решено на срещата на лидерите на ЕС на 26 октомври, се посочва още в документа.
Реакции в пресата
Британският в. "Telegraph" пише: Монти, наричан Супер Марио заради впечатляващата му кариера като еврокомисар, ще трябва да се заеме с тежката задача да осъществи пакет от мерки за икономии, предназначени да намалят възлизащия на 1,9 трлн. евро италиански дълг и да предотвратят криза в гръцки стил, което би заплашило цялата еврозона. Очаква се 68-годишният икономист, който до вчера ръководеше един от най-добрите италиански университети и е смятан за неопетнен от партийната политика, да състави правителство от технократи, бивши учени и банкери. Италия беше подложена на значителен натиск да определи нов премиер преди отварянето на международните финансови пазари днес, така че да избегне още по-голямо повишаване на разходите по обслужването на огромния си дълг. Миналата седмица лихвите по 10-годишните италиански държавни ценни книжа се вдигнаха над опасното равнище от 7%, хвърляйки в паника пазарите и подсилвайки опасенията, че Италия може да изпадне в тежка ситуация, подобна на тази на Гърция, Ирландия и Португалия. Социологическо проучване на в. "Stampa" показва, че 58% от италианците имат доверие на правителство на Монти, а 43% смятат, че то ще бъде по-добро от раздирания от скандали кабинет на Берлускони, посочва "Telegraph". Не е преувеличено да се каже, че предизвикателствата пред Монти са по-големи от тези, пред които е било изправено което и да е италианско правителство след падането на фашизма, пише британският в. "Independent". През 1945 г. новото правителство на Италия трябваше само да скъса с ерата на Мусолини и да започне на чисто. Монти няма тази възможност. Наследството от катастрофалното управление на финансите при Берлускони и поддържаният от него климатът на корупция през почти двете му десетилетия във властта ще тегне над новия министър-председател. Залогът е не само състоянието на италианската икономика, а бъдещето на еврозоната, коментира изданието. Монти не каза колко дълго се надява да управлява, но според информации в медиите целта му е да остане на поста до края на мандата на сегашния парламент през 2013 г., отбелязва в. "New York Times". Що се отнася до по-общите му цели, той заяви, че ще се опита да възстанови финансовото здраве и икономическия растеж на Италия, без да прави компромис със "социалната справедливост". Като цяло в Италия се смята, че президентът Джорджо Наполитано е направил разумен избор, като е посочил Монти за министър-председател. Новият премиер има добра репутация в Европа и се познава с водещите играчи в ЕС. Остава обаче да се види дали ще успее да убеди финансовите пазари, че може да се справи със заплетената политика в Италия и да осъществи мерките за икономии, които Рим обеща, за да намали дълга си и да засили растежа, отбелязва изданието.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047