EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

СУ "Св. Климент Охридски" - отново №1

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СУ "Св. Климент Охридски" - отново №1

mail06:30 | 21.12.2018прегледи 1318 коментарикоментари 0


Резултатите от новото, осмо издание на Рейтинговата система на висшите училища за 2018 г. показват, че Софийският университет "Св. Климент Охридски" през тази година е първи в 17 професионални направления, но това е университетът, предлагащ висше образование в най-много професионални направления. Това съобщи Георги Стойчев - ръководител на консорциума, подготвил новото издание на рейтинговата система, представено днес в Министерството на образованието и науката.
Техническият университет в София през тази година е първи в шест професионални направления, Медицинският университет в София е първи в четири направления, Американският университет в Благоевград води в четири направления, Аграрният университет в Пловдив е водещ в три направления, ХТМУ води също в три направления, информира Стойчев. Той добави, че има още 15 висши училища, които са първи в поне едно професионално направление.
Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища у нас в рамките на 52 професионални направления във висшето ни образование, използвайки различни показатели за класациите. Обобщените данни показват, че в 40 професионални направления на първо място са висши училища от София, а в 12 професионални направления на първите места в класациите са университети от страната.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев каза, че рейтинговата система дава информация на кандидат-студентите за избора на обучение - на професионално направление, но и на висше училище. Тази система е и важен инструмент за изготвянето на комплексната оценка за качество и съответствие с пазара на труда, въз основа на която диференцираме субсидията за издръжка на обучението в държавните висши училища, обясни министър Вълчев. Той добави, че данните от рейтинговата система се използват от няколко години и за преструктурирането и финансирането на приема на студентите в държавните университети. Рейтинговата система на висшите училища в България получи и международно признание, като една от най-добрите системи, защото съдържа много данни за реализацията на завършилите студенти от централни регистри и от институции, коментира образователният министър. Той отправи апел към учениците и кандидат-студентите да учат повече математика и природни науки, защото в тези специалности ще има най-голям ръст на доходите в бъдеще.
Рейтинговата система представя и данни какви са най-често срещаните професии на завършилите различните професионални направления в университетите. Общо за страната сред завършилите "История", най-често срещаната професия е тази на преподавател, но за съжаление, на второ място, е професията на продавача, каза Георги Стойчев. По думите му, "дори относително малкият брой хора, които завършват история и археология, не успяват да намерят работа по специалността си и се реализират на позиции, за които не е необходимо висше образование". Министър Красимир Вълчев каза, че в бъдеще вероятно ще имаме дефицит и на учители по история, наред с търсенето сега на учители и по други предмети.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg