EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Строс-Кан министър в Сърбия?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Строс-Кан министър в Сърбия?

mail13:15 | 31.07.2013прегледи 752 коментарикоментари 0


Бившият изпълнителен директор на МВФ Доминик Строс-Кан може да заеме пост в правителството на Сърбия, твърдят сръбските медии.

Наскоро първият вицепремиер на Сърбия Александър Вучич спомена за възможността в кабинета да бъде привлечен "авторитетен чуждестранен специалист". "Няма да споменавам засега името му, защото, ако го кажа, ефектът ще бъде като от взривена бомба", заяви загадъчно Вучич.
Според сръбския в. "Данас" става дума именно за Строс-Кан, понастоящем разследван в родната си Франция заедно с още 12 души за "сводничество в организирана група" във връзка с участие в оргии с платени елитни проститутки в Париж и Вашингтон.
На 12 юли бившият шеф на МВФ влезе в борда на директорите на Всерусийската банка за развитие на регионите, която е собственост на Роснефт. Едновременно с това Строс-Кан е независим консултант в дузина водещи компании, а през юни бе поканен и в качеството му на експерт от френския парламент.

Самият Доминик Строс-Кан заяви, че политиката е "минало" и че отсега - нататък иска да се посвети на новата си функция на консултант. Той съобщи това в интервю за руска телевизия, по време на което коментира състоянието на световната икономика и аферата Сноудън.


Междувременно сръбският премиер Ивица Дачич уволни министъра на финансите и икономиката Младжан Динкич. Според министър-председателя, решението му е продиктувано от неудовлетвореност от състоянието на националната икономика.
"От икономиката и финансите зависи бъдещето на Сърбия, а в сегашния момент тези сектори са най-проблемните и се нуждаят от спешно реформиране", подчерта Дачич.
В случай на съпротива срещу уволнението на Динкич от страна на други коалиционни партньори, самият премиер обещава да подаде оставка. Това може да доведе до предсрочни парламентарни избори.
Сегашното правителство на балканската страна бе съставено преди една година. В съответствие с коалиционното споразумение в него влиза Сръбската прогресивна партия на Александър Вучич, Социалистическата партия на Сърбия на Дачич и Обединени региони на Сърбия на Младжан Динкич. Според експерти, оставката на Динкич може да предизвика излизането на неговата партия от управляващата коалиция.
Според Дачич, той предложил на Динкич друг пост, но той поставил "неприемливи условия", настоявайки членове на партията му да заемат постовете на вицепремиер по инвестициите, на министъра на транспорта, на туризма, на телекомуникациите, както и главния преговарящ с Брюксел за асоцииране и интеграция в ЕС.
/БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014