EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Строителството в Бургас продължава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Строителството в Бургас продължава

mail14:11 | 19.10.2009прегледи 593 коментарикоментари 0


Община Бургас отвърна на кризата със свръхстроителство на инфраструктура и сгради. Това е идея на местния екип на управата. Още при първите информации за световната криза, появили се в медиите, в общината започнаха да разработват идеи за по-лесно излизане от създалата се ситуация.
Нетрадиционното хрумване за усилено строителство всъщност се оказва добър план, обясни заместник-кметът Красимир Стойчев, цитиран от БТА. Себестойността на строителството в момент на стагнация е доста по-ниска, а и така се разкриват допълнителни работни места за хората, които живеят в общината.
Реализирането на различни проекти започна още през пролетта на 2009 година. Неотдавна бе завършена реконструкцията на улица "Захари Стоянов". По "Цар Симеон", която се намира в центъра на града, пък в момента е приятно не само за разходки, а и за паркиране. Двете улици бяха реконструирани така, че да няма конфликтни ситуации между пешеходци и неправилно паркирали шофьори.
За последните два месеца са открити две нови детски градини, а две са реконструирани изцяло. Списъкът със сгради и улици не свършва дотук. Цялата програма включва вложения от 67 милиона лева за 2009 година, каза Красимир Стойчев. Повечето от парите вече са усвоени. Според него точно това е начинът да се подпомогне бизнесът в района. За реализирането на проектите общината ползва услугите на повече от 150 местни фирми, които изпълняват различни дейности.
Разбира се в местната управа са намалили разходите за премии, консумативи и др., но само това не би помогнало много за намаляване на ефекта от кризата, каза Стойчев.
Кризата в най-големия квартал "Меден рудник" ще бъде запомнена с добро. Преди броени седмици там бе открит нов спортен комплекс. През последните 25 години в Бургас не е строено такова съоръжение. Изграждането на комплекса започна през април, а сега вече се използва от млади спортисти.
Многофункционална зала е комбинирана за различни видове спортни дисциплини - волейбол, баскетбол, хандбал, художествена гимнастика, борба, бокс, вдигане на тежести и минифутбол.
Още един подобен проект ще бъде реализиран в друг бургаски комплекс - "Изгрев". Наскоро бе представена идеята за строителството на спортен комплекс. Той ще включва три игрища за минифутбол, 3 тенис-корта с професионална настилка, игрища за волейбол, баскетбол и фитнес.
В процес на развитие е и още една идея за справяне с кризата.
Тя е насочена към малкия и среден бизнес. Общината създаде фонд за подпомагане на такива предприятия. Досега във фонда има 150 хиляди лева. Те се използват за малки проекти по публично-частно партньорство. Красимир Стойчев разказа, че идеята е фондът да се попълва от дарения от големи фирми. Набраните средства  ще се контролират и управляват от агенция. Вероятно идеята за фонда ще бъде използвана и след кризата, тъй като е подходяща при реализирането на малки проекти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg