EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Строи се 150 км електропровод

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Строи се 150 км електропровод

mail12:10 | 16.05.2019прегледи 738 коментарикоментари 0


Електроенергийният системен оператор /ЕСО/ започна строителството на вътрешен електропровод 400 kV между Марица Изток и Бургас, съобщиха от оператора. Електропроводът е един от петте проекта от общ европейски интерес, които ЕСО осъществява в рамките на Регламент 347/2013 за развитие на трансевропейската енергийна инфраструктура.

Електропроводът е с дължина 150 километра и свързва подстанция Марица Изток с подстанция Бургас. Той е част от вътрешната 400-киловолтова преносна електрическа мрежа на България, посочиха от ЕСО. Въздушната линия е част от Група проекти "България - Гърция", които са от общ интерес, съгласно Регламент 347/2013. Проектът е от ключово значение за реализацията на приоритетния електроенергиен коридор "Север - Юг" и за изграждане на трансевропейската енергийна инфраструктура.

Електропроводът е от общосистемно значение за България и повишава сигурността на работа на преносната система, допълниха от оператора.

За осъществяване на инвестициите е привлечено финансиране от европейския "Механизъм за свързване на Европа" в размер на 60 млн. лева за изграждане на новия вътрешен електропровод 400 kV между подстанция Марица Изток и подстанция Бургас. Трасето на новата линия преминава през територията на осем общини Гълъбово, Тополовград, Тунджа, Елхово, Стралджа, Карнобат, Камено и Бургас, добавиха от ЕСО.

Преди началото на изграждането на електропровода представителите на Европейската комисия са посетили подстанция "Бургас", за да се запознаят с напредъка на строителството на съоръженията за присъединяване на вътрешен електропровод 400 kV между Добруджа и Бургас. Неговото начало е било поставено през ноември 2018 година в присъствието на представителите от Изпълнителната агенция "Иновации и мрежи" към Европейската комисия и Министерството на енергетиката, пише в съобщението.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg