EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Строежът на „София Тех Парк” до дни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Строежът на „София Тех Парк” до дни

mail06:45 | 28.03.2014прегледи 7156 коментарикоментари 0


Очаква се строителството на София Тех Парк да започне през май-юни 2014 г. , съобщи управата на компанията. Изграждането на Научно-технологичния парк е първият мащабен стратегически проект на държавата, фокусиран върху развитието на иновациите, новите технологии и науката. Той се изпълнява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет.
През 2013 г. имотът от 270 дка земя беше прехвърлен от Министерство на отбраната на Министерство на икономиката за целите на изграждането на Научно-технологичния парк. Вече са в ход обществените поръчки за проектиране и физическото изграждане на 6 от сградите.  На мястото на бившите казарми (на 4-ти километър) ще бъдат изградени до 2015 г. близо 11 лаборатории, които ще предоставят възможности за решаване на конкретни проблеми на бизнеса, за съвместна научна дейност и трансфер на технологии, и ще подпомогнат старта на нови иновативни предприятия. Ще бъдат създадени още Инкубатор за стартиращи компании, Иновационен форум, Експлораториум, където ще се правят демонстрации на технологиите, и посетителски център с пешеходен мост. Иновационният форум ще бъде притегателна точка за срещи на хора с различен опит и поглед. Подобен пример има в Харвардския университет, където от 2,5 г. професори от различни департаменти четат лекции, които са свободни за всички студенти. Парковата част на терена ще се запази, като там ще се изградят зони за отдих, площадно пространство за събития на открито и демонстрационни инсталации, велосипедни алеи. Изпълнението на проекта предизвиква сериозен интерес, за което е показателно стартирането на строежа на един амбициозен инвеститорски проект – Колайдър Активити Център, вложение на Walltopia на стойност 15 млн. лв. включващ сериозен научно-изследователски център.

София Тех Парк АД подписа меморандуми за сътрудничество с БАН, Техническия университет в София, Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Медицинския университет в София и УНСС.

Научно-технологичният парк ще бъде уникално място в България, където науката и бизнесът се обединяват, за да развиват и реализират проекти съвместно. Именно с тази цел Софи Тех Парк АД координира своята дейност с фондовете за стартиращи компании Launchub и Eleven. Неговата цел е освен съвременна инфраструктура и иновативни комуникации и оборудване, да предостави професионални услуги на компаниите в областта на високите технологии, намиращи се в процес на инкубация. София Тех Парк АД ще организира редица събития и форуми по предприемачество, иновации и наука в сътрудничество с водещите компании в сферата на модерните технологии.

Съвсем скоро Дружеството ще представи визуализация - лого, наименование, слоган, чрез които ще се налага бранда на Научно-технологичния парк в страната и чужбина.

Проект се осъществява по ОП „Конкурентоспособност”. Европейската безвъзмездна финансова помощ е 42.5 млн. евро, а останалите 7.5 млн. евро са съфинансиране от българската държава.
 


Тагове: София, тех парк
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1016