EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стрес тестове на АЕЦ "Козлодуй" и "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стрес тестове на АЕЦ "Козлодуй" и "Белене"

mail09:40 | 14.11.2011прегледи 719 коментарикоментари 0


Устойчивостта на ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" и на проекта за АЕЦ "Белене" на екстремни природни условия и на продължителни производствени аварии показват резултатите от т. нар. стрес тестове. Резултатите бяха представени на семинар в АЕЦ "Козлодуй", организиран от сдружението "Български атомен форум" (Булатом) и Атлантическия клуб - България. В семинара участваха дипломатически представители на 15 държави у нас, съобщи БТА.
Разгледаните изходни евентуални събития - земетресения, наводнения, температурни амплитуди, бури, не компрометират безопасната работа и спиране на основните ядрени съоръжения. Създадени са и адекватни организационни и технически средства за управление на евентуално възникнали тежки аварии, сочат данните. Тестовете целяха да проверят устойчивостта на ядрените съоръжения на централата и на проекта за АЕЦ "Белене" на екстремни природни условия и на продължителни производствени аварии. Окончателният доклад е представен в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) на 28 октомври т. г., посочи Пламен Василев, ръководител на управлението "Безопасност" в атомната централа. На стрес тестове са подложени спрените трети и четвърти блок, работещите 1000-мегаватови пети и шести блок и хранилищата за мокро и сухо съхранение на отработено ядрено гориво. Набелязани са и мерки за допълнително осигуряване на безопасността на ядрените съоръжения в АЕЦ "Козлодуй" като разработване на аварийна система за предупреждение при евентуално скъсване на хидровъзел "Железни врата" 1 и 2, доставка на още два дизел-генератора и монтирането на допълнителни водородни рекомбинатори в ядрената зона, каза Пламен Василев.
Стрес тестовете на проекта АЕЦ "Белене" са направени, въпреки че не са били задължителни, тъй като той все още не е лицензиран от регулаторния орган, посочи Йордан Георгиев, експерт от Националната електрическа компания (НЕК). Той уточни, че проверката е извършена, тъй като Европейската комисия е поискала тестове и на ядрени реактори от трето поколение, каквито са предвидени да бъдат в АЕЦ "Белене".
Резултатите от проверката на проекта за АЕЦ "Белене" с два 1000-мегаватови реактора сочат, че при всички възможни изходни събития - природни или аварийни, е осигурена адекватна защита, а също така съществуват достатъчно адекватни запаси от безопасност, посочи Георгиев.Няма необходимост от незабавни корекции на проекта по отношение на различните екстремни събития и способността на централата да се справи с тях, допълни той, като уточни, че проектът е в начална фаза. Основните изисквания за устойчивост на екстремни събития са заложени в проекта още през 2005 г. Докладът за резултатите от стрес тестовете на проекта за АЕЦ "Белене" е предаден в АЯР на 30 октомври, каза Йордан Георгиев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg