EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стратегията на ЕС за Арктика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стратегията на ЕС за Арктика

mail08:02 | 06.10.2021прегледи 687 коментарикоментари 0


От края на Студената война Арктика се превърна в зона на мир и международно сътрудничество. Това обаче се променя в последните години. Русия засилва военното си присъствие, а Китай желае да добави маршрут през северните морета към своята инициатива „Един пояс, един път“.

Европейската комисия е в процес на обновяване на политиката на ЕС относно Арктика, което се очаква да стане до края на 2021 г. На пленарната сесия в началото на октомври Парламентът ще обсъди и гласува своята позиция по темата.

„Нужна е спешна промяна на начина на възприемане на Арктика. Все по-напрегнатата международна ситуация ни принуждава да преразгледаме нашата политика“, заявява Ана Фотига (ЕКР, Полша), автор на доклада на Парламента.

Арктика няма повече да бъде далечно и недостъпно място, а ще има ключова роля за бъдещето на Европа, заявява г-жа Фотига.

В региона живеят около половин милион граждани на ЕС от Финландия, Швеция и Дания, като се вземе предвид, че жителите на Гренландия са датски граждани.

Руска военна база на Земята на Франц Йосиф, архипелаг в Северния ледовит океан 

Нови реалности

„Стратегията на ЕС трябва да отразява новите реалности относно сигурността в региона, растящото геополитическо напрежение и появата на нови фактори като Китай“, подчертава г-жа Фотига. „Москва гледа на Арктика в дългосрочен план и се опитва да наложи набор от правни, икономически и военни факти. По този начин тя въвежда глобално напрежение в регион, който искаме да опазим като зона на мирно и плодотворно сътрудничество“.

Докладът на Парламента призовава Русия да спазва международното право и да се съобразява с последиците от действията си. Текстът също така подчертава, че евентуално сътрудничество с Русия в Арктика не трябва да подкопава целите, които ЕС преследва с налагането на санкции в други области.

Богат на ресурси регион

Ролята на Арктика в търговията, корабоплаването и опазването на околната среда също не трябва да се пренебрегва, заявява Ана Фотига.

Расте интересът към редките минерали в Арктика, които могат да се използват за разработването на нови технологии − както за граждански, така и за военни нужди.

„Европа трябва да намали зависимостта си от Китай за тези материали“, посочва полският депутат.

Парламентът се опасява, че Русия и Китай ще експлоатират ресурсите на региона, без да вземат предвид екологичните щети от дейността си. Инвестициите на Китай в стратегически инфраструктурни проекти и опитите за придобиване на права за минно дело са сходни с политиката на Пекин спрямо други части на света. Затова депутатите искат страните в Арктика да правят внимателна преценка на потенциални чуждестранни инвестиции.

Докладът отбелязва голямото числено предимство на Русия по отношение на ледоразбивачите, както и напредъка в тази област от страна на Китай. ЕС трябва да насърчава строителството на повече ледоразбивачи под европейски флаг, смятат депутатите.

Ана Фотига, която бе част от парламентарна делегация в Дания, Исландия и Гренландия през септември, заявява, че е нужно по-голяма координация на ниво ЕС и сътрудничество с партньорски страни, които спазват международното право.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039