EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стратегията за развитие на капиталовия пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стратегията за развитие на капиталовия пазар

mail17:59 | 21.11.2016прегледи 1414 коментарикоментари 0


Националният съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепи Стратегията за развитие на българския капиталов пазар. Тя бе приета на 17 ноември 2016 г. от новосформирания Съвет за развитие на капиталовия пазар. „В документа са включени всички предложения на АИКБ, правени през годините“, заяви Васил Велев, председател на УС на АИКБ.

„Важно за бъдещето на икономиката на страната е развитието на капиталовия пазар и привличането на инвестиции през фондовата борса да се превърне във водещ приоритет на България“, се казва в стратегията. В нея се отчита, че българският капиталов пазар има редица проблеми като недостатъчна ликвидност, липса на достатъчно добри инструменти и компании за инвестиране, липса на инструменти с достатъчно голям обем за привличане на големи институционални инвеститори. Наред с това се наблюдава оттегляне на чуждите инвеститори след 2008 г. Отчита се и недостатъчна финансова грамотност. За решаването на тези проблеми в стратегията се разглежда необходимостта от предприемането на действия в следните основни направления:

Увеличаване на набора от финансови инструменти, търгувани на фондовата борса чрез подобряване качеството на съществуващите, чрез стартиране на пазари на ДЦК, структурирани инструменти (сертификати), създаване на дериватен пазар, чрез стимулиране на емитентите и мажоритарните собственици да увеличават обема на свободно търгуваните акции, чрез капитализация през капиталовия пазар на големи държавни дружества и др.;

Привличане на чужди и местни инвеститори чрез подобряване на нормативната уредба, предоставяне на нови услуги, модернизиране на инфраструктурата на пазара – създаване на търговска платформа, клиринг сетълмент система, регистърна система, системи за обработка на корпоративни действия; активна реклама на капиталовия пазар у нас и извън страната; намаляване на административната тежест;

Образоване на българските инвеститори и повишаване на финансовата грамотност чрез специализирани курсове, включително и в учебните заведения, семинари и финансови форуми, въвеждане на минимални квоти за преподаватели от бизнеса в университетите, стимулиране публикуването на борсова информация в масмедиите.

На своето заседание  Националният съвет на АИКБ обсъди и позиция на Асоциацията относно необходимостта от въвеждане на обективен механизъм за определяне на минималната работна заплата. „Предлагаме най-ниското месечно възнаграждение да се договаря между работодатели и синдикати по икономически дейности, а не да е еднакво за страната. В някои сектори и сегашното ниво от 420 лв. е  прекалено високо, в други – планираните 460 лв. за догодина може да се окажат малко“, заяви Васил Велев. „Ако не постигнем споразумение със синдикатите за договаряне на минимални заплати по икономически дейности, АИКБ ще настоява в бъдеще минималната заплата да се движи в диапазон 30-40% спрямо средната за страната“, посочи още Велев. Изчисленията показват, че при планирани 460 лв. през 2017 г. минималната заплата в България ще бъде 55% от средната за страната, като се отчете и средното доплащане за прослужено време.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162