EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Странджа спира горската сеч до 1-ви май

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Странджа спира горската сеч до 1-ви май

mail13:00 | 10.02.2015прегледи 983 коментарикоментари 0


Три горски стопанства в Странджа спират работа до 1-ви май. Целта е да бъде ограничена сечта и да се опазят пътищата от движението на товарни коли с дървен материал, обяви в Бургас директорът на Югоизточното държавно предприятие Пейчо Върбанов. Бургаският депутат Румен Желев заяви, че до май работна комисия от експерти ще оцени има ли безогледна и безразборна сеч в планината.
Забрана за сеч ще бъде наложена на горските стопанства в Малко Търново, Звездец и Граматиково до първи май, каза Петьо Върбанов:
Три стопанства на месец реализират по 1 500 кубика. По три месеца 15 хиляди кубика, държавата няма да загуби.
В момента се разработва нова по-прецизна система за контрол на изсичане на дървесина, заяви депутатът Румен Желев:
Тази система е изключително точна, с абсолютен номер, който няма да бъде повторен в продължение на три години в рамките на предприятието, не на горското.
По думите на Румен Желев, масова и безогледна сеч в Странджа няма:
Твърдението, че в Странджа се извършва масова, безогледна, вандалска, престъпна и незнам каква сеч, не отговаря на истината. Инициира образуване на една работна група. Потвърдили са участие от Института по гората към БАН, Лесотехническия университет, сертифициращите органи, Федерацията на лесовъдите в Германия. Нека те да преценят добре ли е стопанисвана гората или не.
Реакцията на държавните институции е в отговор на кампанията на кмета на Малко Търново Илиян Янчев за по-голям контрол и ограничаване на сечта в Странджа планина./БНР


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg