EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Страната е готова за зимата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Страната е готова за зимата

mail12:32 | 13.11.2009прегледи 735 коментарикоментари 0


Енергийната система на страната е готова за предстоящия зимен сезон, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Това е основният извод от анализ по темата, изготвен от експерти на министерството. По информация на дружествата до 30 септември са приключили всички необходими дейности и ремонти за нормална работа през зимата. Извършени са планови годишни
ремонти и презареждане на шести блок на АЕЦ "Козлодуй", на шести блок на ТЕЦ "Варна", във въглеподаването на ТЕЦ "Марица-Изток-2", на "Енел оперейшънс България" (бившата ТЕЦ "Марица Изток-3), ТЕЦ "Бобов дол".
Всички дружества са осигурили необходимите им количества горива, съгласно утвърдените нормативи. Кондензационните ТЕЦ и АЕЦ също са готови за зимата, както по отношение на техническото състояние на съоръженията, така и на наличието на горива. Те могат да произведат достатъчно електрическа енергия за целия отоплителен период.
От Електроенергийния системен оператор са разработени прогнозни баланси за зимните месеци. Планираният студен резерв до края на тази година е средно 1170 мегавата, а за 2010 г. - 1060 мегавата. Той е осигурен от един блок в ТЕЦ "Бобов дол";
три блока в ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Марица Изток-2 и ТЕЦ "Марица Изток-3".
Потреблението на електроенергия се задоволява напълно от националните производители и не се налага внос, освен в случай на реекспорт. През настъпващия зимен период не се очакват претоварвания в електрическата мрежа или планови изключвания.
Единични повреди няма да повлияят на качеството на захранване на потребителите, се посочва в съобщението.
Съгласно предвижданията на дружествата за отоплителния сезон, на абонатите ще бъдат доставени 4 749 823 мегаватчаса топлоенергия и към електроенергийната система ще бъдат подадени 1 632 642 мегаватчаса ток.
Проблеми през тази зима се очакват за топлофикационните дружества в Сливен и Перник, които не са изпълнили задълженията си за опазване на околната среда и по разпореждане на МОСВ там има спрени мощности.
Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е извършило проверка на запасите от мазут на своите топлофикационни дружества и е установило, че те имат от това гориво за по-дълъг от законово установения петдневен срок.
Газохранилището в Чирен е с дневен дебит от 4.3-4.4 млн. кубически метра. При екстремни ситуации консумацията от него би могла да достигне 4.7-4.8 млн. кубически метра дневно за максимален период от 25 дни. В хранилището са нагнетени 648 млн.
 кубически метра активен газ (освен тях 750 млн. кубически метра са буферно количество, което не може да се използва). Тези запаси могат да бъдат използвани за девет месеца.
България разполага и с реверсивна връзка с Гърция, чрез която също може да се осигурява алтернативно гориво, добавят от министерството.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg