EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стотици литри нелегален алкохол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стотици литри нелегален алкохол

mail15:41 | 12.01.2010прегледи 1146 коментарикоментари 0


Поради зачестилите случаи на нелегално производство на спиртни напитки, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов направи внезапна проверка на цех за незаконен алкохол във Варна. Проверката бе на казан за изваряване на ракия във варненския кв. „Виница”, където са заловени 225 л. 60 градусов дестилат, съобщава пресслужбата на Министерството на земеделието и храните..
При нея е установено още, че фирмата не води  необходимите дневници при производството на алкохол, както и че не плаща акциз. Министър Найденов съобщи, че в рамките на два дни са извършени проверки в градовете Каспичан и Бяла, Варненско, където също е разкрит незаконен алкохол.
В Каспичан е открит един тон анасонова напитка, 520 л. джин и 144 л. водка, които са били съхранявани в пластмасови съдове. Пред медиите министър Найденов заяви, че: „Освен загуби, които се нанасят на  бюджета, тези напитки се предлагат в търговската мрежа и заведенията, което може сериозно да застраши живота и здравето на потребителите”.
Той информира още, че в Каспичан са намерени и 14 500 бутилки водка, джин, бренди и ракия без бандерол и 35 000 празни опаковки тип „кен” за водка „Столичная”. Производството и предлагането на пазара на този тип водка от фирмата е незаконно, тъй като правата за тази дейност се държат от Русия. Министър Найденов документира, че в разрез със Закона същата фирма е осъществила износ на 52 хиляди кен опаковки за Сирия, през 2008 г. в Бяла са заловените 540 л. ракия и 150 л. вино, в момента на предлагане за продажба.
Проверката е част от акция, насочена срещу производството на фалшив алкохол, и се провежда от Изпълнителната агенцията по лозята и виното и Министерство на земеделието и храните съвместно с Агенция „Митници”. В акцията участваха и служители  от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, сектор „Контрабанда”.
Задържаните количества са под възбраната на Агенция „Митници” Варна. Масираните проверки на ИАЛВ, във връзка с производството на алкохолни напитки, продължава на територията на цялата страна.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg