EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

СТО:Край на субсидиите за износ - земеделие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СТО:Край на субсидиите за износ - земеделие

mail13:35 | 21.12.2015прегледи 5131 коментарикоментари 0


След пет години преговори Световната търговска организация (СТО) реше да прекрати субсидирането на селскостопанския износ, но не успя да преодолее застоя в преговори от кръга "Доха", чиято цел е намаляване на бариерите пред търговията в света, предаде ТАСС.
На приключилата конференция в кенийската столица Найроби страните членки на организацията се договориха развитите икономики да спрат субсидирането незабавно, а развиващите се страни - до 2018 година.
Това е най-значимото решение за селското стопанство в 20-годишната история на СТО, се посочва в разпространено днес изявление на генералния директор на СТО Роберту Азеведу.
Първата проведена в Африка среща на търговските министри на СТО бе удължена с един ден, за да се постигне съгласие между развиващите се и развитите страни по преговорите от кръга "Доха", но това не се случи.
Някои страни потвърдиха подкрепата си за тези договорености, други обаче не потвърдиха мандата на "Доха", тъй като са на мнение, че са нужни нови подходи за постигане на договореностите. Членовете на организацията нямат единни виждания за това как да се водят преговорите, се посочва в заключителната декларация.
Търговските преговори от кръга "Доха" започнаха през 2001 година в Катар с цел да се стимулира растежът на развиващите се икономики, като се улесни достъпът до пазара. Развитите и развиващите се страни обаче през изминалите години не успяха да постигнат споразумение за понижаване на тарифите.
На конференцията в Найроби към сто се присъединиха Либерия и Афганистан, което увеличи броя на страните членки до 164, отбелязва ТАСС.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg