EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стокообменът България - САЩ: $1,131 млрд. януари - август

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стокообменът България - САЩ: $1,131 млрд. януари - август

mail15:12 | 06.11.2023прегледи 413 коментарикоментари 0


Двустранната търговия между България и САЩ има голям потенциал за развитие. Американският пазар е сред основните експортни дестинации за български изделия от високотехнологичния сектор. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на среща с търговска и инвестиционна делегация от 15 водещи американски компании, съобщи министерството. Посещението е едно от най-мащабните през последните години и се организира от Американo-централноевропейската бизнес асоциация (ACEBA) и от Министерството на търговията на САЩ, посочват от ведомството.

Само за периода януари-август 2023 г. стокообменът между двете държави възлиза на $1,131 млрд., от които износ за САЩ – $697,3 млн. и внос от $434,3, припомня министерството. За 2022 г. търговията между страните достигна пикова стойност в размер на $1,936 млрд., което е ръст от 45 на сто спрямо 2021 г.

В рамките на срещата бяха обсъдени възможностите за насърчаване на инвестициите и партньорството между двете държави в сферата на търговията, военната индустрия, фармацевтичния сектор, финансите, енергетиката, модернизацията на инфраструктурата и други.

Икономическият министър запозна представителите на американските компании с предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация. Той изтъкна благоприятната данъчна политика, нарастващото геостратегическо значение, както и възможностите на България да се превърне в транспортен и логистичен хъб в региона.

Богданов акцентира на визията на Министерството на икономиката за развитието на индустриалните зони у нас, чрез които да бъдат привлечени нови инвестиционни проекти. "Ще създадем две нови индустриални зони в Доброславци и в Стара Загора, като ще приложим най-добрите практики на международни институции като Световната банка или Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Те ще бъдат специализирани в конкретни сектори като автомобилната индустрия и ще имат възможности за развитие на научно-развойна дейност", подчерта Богданов. По неговите думи ще бъде отворена възможност за публично-частно партньорство с международни или локални инвеститори, които имат интерес да ги изграждат в партньорство с държавата.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg