EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Стокообмен България/Румъния = €3,7 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стокообмен България/Румъния = €3,7 млрд.

mail15:02 | 17.06.2016прегледи 1716 коментарикоментари 0


Енергийната зависимост е най-голямата слабост на Югоизточна Европа и изграждането на модерна енергийна инфраструктура и свързването на националните газопреносни и електрически мрежи трябва да бъде общ приоритет. Това беше позицията на президентите Росен Плевнелиев и Клаус Йоханис, които разговаряха на „Дондуков“ 2. По покана на българския държавен глава, президентът на Румъния Клаус Йоханис е на двудневно официално посещение у нас. На срещата двамата държавни глави отново подчертаха важността от издигането на двустранните отношения между България и Румъния на равнище стратегическо партньорство.

Българският държавен глава заяви, че за страната ни е изключително важно интерконекторът с Румъния да влезе в експлоатация възможно най-скоро и да бъде реверсивен. Тази междусистемна газова връзка е част от бъдещия енергиен коридор по оста Север-Юг и в рамките на визитата си президентът Йоханис ще посети строителната площадка край българския град Мартен. „Реализацията на Южния газов коридор и междусистемните връзки със съседните страни са единствената възможност в краткосрочен план Югоизточна Европа да подобри своята енергийна сигурност“, категоричен беше президентът Плевнелиев.

Подобряването на свързаната с Дунав мост 2 пътна инфраструктура, ускоряването на работата по изграждането на нови мостовe, както и на хидроенергийни комплекси на река Дунав, също са сред проектите, които имат важно значение за икономическия обмен в региона, беше посочено на пресконференцията.

Румъния е сред първите три външнотърговски партньори на страната ни и България ще продължи да насърчава контактите между бизнеса в двете държави, заяви Росен Плевнелиев. Днес в сградата на БТПП двамата президенти ще открият българо-румънски бизнес форум. За 2015 г. двустранният стокообмен достига 3,7 млрд. евро, като в България действат 1600 румънски компании, а в Румъния – 1900 български.

„Постоянно нараства и туристическият обмен – за 2015 г. румънските туристи у нас достигат 1 млн., което нарежда Румъния на първо място по този показател“, посочи президентът Плевнелиев. За изминалата година над 330 000 български туристи са посетили Румъния.

България и Румъния са фактори на стабилност и сигурност в Източна Европа и ще засилят партньорството си в тази сфера, както и в борбата с тероризма, стана ясно на пресконференцията на двамата президенти. Променената среда на сигурност в региона, вследствие на кризата в Украйна, налага да бъде поставен акцент върху стратегическото значение на Черноморския регион при формулирането и реализирането на политиките на ЕС и НАТО. И Росен Плевнелиев, и Клаус Йоханис приветстваха решението на САЩ да дислоцира военноморски части в Черно море в рамките на Европейската инициатива за гарантиране на сигурността на съюзниците в Европа. „България ще подкрепи създаването на щабна структура на НАТО, както и разполагането на многонационална бригада в Румъния. Очакваме да се вземе такова решение на Срещата на върха на НАТО във Варшава“, отбеляза президентът Плевнелиев. Държавният глава припомни изразената от министъра на отбраната Николай Ненчев позиция, че страната ни е готова да изпрати на ротационен принцип до 400 военнослужещи за подготовка и обучение. 

Обща беше позицията, че преодоляването на миграционната криза изисква много по-активна политика на ЕС в регионите, които са основен източник на мигранти. „Споразумението на ЕС с Турция е важна стъпка към намиране на трайно решение на миграционната криза. Важно е прагматичният диалог с Турция по прилагане на споразумението да продължи“, посочи президентът Плевнелиев. Държавният глава заяви още, че акцентът трябва да е върху засилване на сигурността на външните граници и изрично отбеляза, че външните граници на ЕС не се свеждат само до Шенген. От ключово значение е да не се допуска пренасочване на миграционните потоци.

На пресконференцията и двамата президенти отбелязаха доброто сътрудничество между България и Румъния по въпроса за отмяна на визовия режим за двете държави от САЩ и Канада и изразиха очакванията си за решаването на този въпрос в близко бъдеще.

Българският президент Росен Плевнелиев удостои президента Клаус Йоханис с орден „Стара планина“ с лента, за принос за развитието на двустранните отношения между България и Румъния.

Източник: president.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg