EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стипендии за пчелари-любители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стипендии за пчелари-любители

mail07:35 | 28.03.2024прегледи 289 коментарикоментари 0


Пет дами спечелиха стипендии от Kaufland България за „Пчеларски университет“, където вече откриват неподозирания свят на пчелите. „Зеленият ритейлър“ е съмишленик на каузата още от самото й начало през 2022 г. като част от своя ангажимент за опазване на биоразнообразието. Проектът е на „Истински мед” – организацията, чиято мисия е да спре негативната тенденция на измиране на пчелите.

Тазгодишното издание на „Пчеларски университет“ отново предлага три вида обучение  - от изцяло онлайн курс до лекции в реално време и практически обучения от професионални пчелари на терен. В основния курс „Професия пчелар“ участват 46 курсисти, като със съдействието на партньорите в програмата, 10 от тях спечелиха стипендии и се включват напълно безплатно в това незабравимо приключение.

Стипендиантките заслужиха своето мястото сред курсистите благодарение на вдъхновяващите си лични истории и стремежа към устойчивото развиване на занаята.

„Ще бъде прекрасен пример за децата ми как на практика да бъдем още по-близо до природата и да се грижим за един толкова уникален и важен за нас вид. И тъй като решението за създаване на пчелин вече е взето за нашето семейство, осъзнах че имам нужда от много нови знания, за да се справим в това ново начинание. Така открих и Пчеларския университет и много ще се радвам скоро да станем част от проекта „Истински мед!“, споделя Яница Крумова, село Говежда, област Монтана.

За Елена Лакова най-силна е личната мотивация и желанието да живее и възобнови новия си дом в малко село, архитектурен резерват, в сърцето на Родопите - с. Жребичко: „Купихме стара къща в изключително чист район в Родопите, който се опитваме да възродим. Селцето си няма пчелин и ще бъде чудесно да постепенно развием наш собствен, като „Пчеларски университет“ е чудесно начало и за нас!.“

За част от кандидатите Пчеларският университет е възможност и за допълнителен доход след усвояване на занаята: „Вашите предишни инициативи говорят за отговорен подход и отдаденост на идеята пчеларството да се популяризира по иновативен път. Хареса ми, че ще има възможност за контакт с опитни пчелари, на които да задаваме въпросите си, а също и практическо обучение. Личната ми мотивация на първо място е да науча как да осигуря за семейството ми достъпен екологично чист мед, а защо не пчеларството да стане начин за допълнителен доход.“

„Пчеларски университет“ цели да вдъхнови ново поколение модерни пчелари. Учебната програма представлява хибриден 3-месечен курс на обучение от 11 видео урока, 9 онлайн срещи с лекторите и 2 практически упражнения на реален работещ пчелин.

Преподаватели и ментори в курса са опитни пчелари и преподаватели в България, а основен лектор е инж. Михаил Михайлов. Инициативата дава шанс на любителите пчелари да станат професионалисти, каквито в момента не достигат в България.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg