EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стилове в бялото вино

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стилове в бялото вино

mail14:20 | 28.07.2011прегледи 779 коментарикоментари 0


DiVino.bg
Белите вина се разделят на две много общи и основни вкусови категории, без да се броят пенливите (Шампански) вина или сладките бели вина, които пием с десерта:
Млади, свежи, плодови, сухи бели вина. Това ще рече, че виното е леко, свежо на вкус, без сладост и без характер на дъбова бъчва, в която често вината отлежават. Да, дори и белите. (Повечето италиански бели вина като пино гриджо и тези от района на Соаве, много от българските бели, доста австрийски грюнери и някои френски бели вина от Сансер, спадат към тази категория).
Пикантни, плътни, сухи бели вина с по-мощно тяло и вкус, оформен от характера на дъбова бъчва. (Такива са много от скъпите френски шаблита, калифорнийски шардонета и добрите бели от Новия свят изобщо).
Ето как се разделят белите вина в света според DiVino:

1. Купаж свежо младо бяло
2. Купаж пикантно комплексно бяло
3. Шардоне без дъб
4. Шардоне с дъб Нов свят
5. Шардоне с дъб България/Европа
6. Совиньон блан Нова Зеландия/Нов свят
7. Совиньон блан България/Европа
8. Совиньон блан в дъб
9. Гевюрцтраминер/Траминер
10. Мускат/Мускаде
11. Димят
12. Червен мискет
13. Грюнер велтлинер
14. Шенин блан
15. Гренаш блан
16. Вионие
17. Пино гриджо/Пино гри
18. Пино блан
19. Вионие
20. Семийон
21. Зинфандел
22. Ризлинг
23. Ризлинг шпетлезе
24. Шабли
25. Бяло Бургундия
26. Бяло Бордо
27. Бяло Рона
28. Бяло Лоара (Сансер/Пюи Фюме)
29. Бяло Елзас
30. Италиански леки бели Соаве/ Орвието/ Фраскати/ Бианко ди Кустоца
31. Бяло Италия други
32. Бяло Португалия
33. Бяло Испания
34. Бяло Гърция
35. Рецина

Как се прави бяло вино?
Който е измислил термина “бяло вино” горе-долу е бил далтонист. Достатъчен е един поглед, за да разберете, че то не е бяло, а жълто. Само че вече всички сме свикнали с този израз, така че си остава бяло вино.
Бяло вино обикновено означава, че виното в чашата ви е обагрено от много светло жълто до кехлибарено.
Виното може да стане бяло по два начина. Първо, бялото вино се прави от бяло грозде.
Вторият начин е малко по-сложен. В процеса се използва червено грозде - но само сок от червеното грозде, а не ципите. Сокът на повечето видове червено грозде няма червена пигментация; цвета на виното, най-общо казано се съдържа само в ципите, така че вино, направено само от сока на червено грозде, може също да бъде бяло вино. На практика обаче много малко бели вина се правят от червено грозде. (Шампанското e едно от изключенията). Пресова се голямо количество грозде, така че сокът да се изтече, а ципите да се отделят.

Винаги ли може да се пие бяло вино?
Можете да пиете бялото вино по всяко време - което за повечето хора означава без храна или с по-леки ястия.
Белите вина често се смятат за аперитивни вина, т.е. вина, които се пият преди хранене, вместо коктейл или на празненства.
Много хора обичат да пият бели вина при горещо време, защото те са по-освежаващи от червените, а и обикновено се пият охладени.
Съветваме ви да сервирате белите вина охладени, но не леденостудени. Понякога в ресторантите ги поднасят прекалено студени и се налага да поизчакате, докато виното се стопли, за да може да се усети аромата. Все пак ароматите са това, което най-вече ни очарова в божествената напитка.
 


Тагове: вино, стилове
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg